onsdag 3 oktober 2012

Kvinnor från Wales


En av mina väninnor har precis kommit hem från en längre tur till Wales (med bestigning av höga berg på programmet bland annat)-och jag fick inspiration och tillfälle att leta efter böcker med motiv från denna del av världen.

Norra delen av Wales blev tyvärr mest transportsträcka för mig under ett par år under 1970-talet men jag minns ändå den storslagna naturen som kantade vägarna vi brukade köra på. Dramatiska dalgångar med gräsklädda sluttningar - får kunde man se som små ulltussar lite här och var och det gällde att inte trycka gaspedalen i botten (vilket kanske inte hade haft så stor effekt på den rishög vi färdades i- en gammal VW (typ asfaltbubbla) med slitna däck och dålig styrinrättning) för vägarna var slingriga och det hade nog inte varit roligt att få ett får mitt på vindrutan.

Jag har hittat ännu ett walesiskt förlag Honno, det "styrs" av kvinnor och man har som mål att ge ut det bästa som skrivs/har skrivits i Wales. Och ja- av kvinnor, givetvis. Låter det inte spännande? Det tycker i alla fall jag. Klassikerna tänker jag titta lite extra på.

2 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

jätteintressant, Ingrid. klassiker är alltid tilltalande. och en av mina poetfavoriter R S Thomas kommer från Wales

Ingrid sa...

Mrs C: Det är något speciellt med Wales och det keltiska- och det finns ju (minst) en till Thomas med Walesiska rötter... Jag kommer säkert att botanisera bland det här förlagets titlar.