onsdag 31 oktober 2012

Skimrande dagar av Han Suyin


"Skimrande dagar" är den titel boken fått på svenska- "A Many-Splendored Thing" är nog inte helt lätt att översätta- och det är så klart "Love" som är "a many-splendored thing". Nåväl, dagarna skimrar verkligen och det är en helt självbiografisk berättelse om en passion, en stor kärlek som aldrig hinner brinna ut- just därför finns den kvar som det där eviga skimret.

"Skimrande dagar" är alltså främst historien om kärleken mellan Han Suyin och Ian Morrison (som i boken kallas för Mark)- men allt sker mot bakgrund av ett Kina i stor omvälvning. (Handlingen tilldrar sig till största delen i Hong Kong, dock.) Det är år 1949 och kommunisterna har tagit makten i Kina- (Folkrepubliken utropades i oktober samma år). Hong Kong håller på att sprängas i sömmarna av alla flyktingar- många av dem västerlänningar.

Han Suyin arbetar som läkare och har kommit till staden med sin tioåriga dotter Mei. Så träffar hon Mark och hela hennes värld omkullkastas. Det är en mycket vackert skildrad kärlekshistoria och bara den gör boken mycket läsvärd men Han Suyin är också duktig på att skildra staden som sådan- och människorna i den. Hennes kommentarer och iakttagelser är ofta mycket bitska och "mitt i prick".

Här möter Han Suyin Mrs Adeline Palmer-Jones på ett cocktail-party:

"Jag funderar på att åka tillbaka till Kina".
Nu var skuggan avgjort mörkbrun. "Men alla de trevligaste människorna lämnar ju Kina", sa hon stelt. "Ni unga låter er gripas så helt av idealen. Håller ni med de röda?"
"Nej, jag är inte politiskt intresserad. Men det är mitt land, och det behöver alla sina läkare...."
"Jo, naturligtvis", svarade Adeline och följde sin egen tankegång.----- Ibland kan jag ändå inte låta bli att tycka att för tjugofem år sedan skulle vi ha gått mera effektivt till väga med en sådan här sak; skickat några kanonbåtar uppför floden och återställt fred och ordning. Vi har alltid skyddat handeln överallt i världen."

Det finns flera exempel på den totala bristen på kunskap och förståelse som många västerlänningar visar upp.(Ibland blir det riktigt underhållande att läsa även om skrattet egentligen fastnar i halsen).

Berättelsen är skriven i form av dagboksanteckningar månadsvis mellan mars 1949 och augusti 1950. Ian Morrison dog den 12 augusti 1950 i Korea- den jeep han färdades i sprängdes sönder av en landmina. Morrison var en av de första journalisterna som fick sätta livet till i Korea .Han ligger begravd på en kyrkogård i staden Daegu.

Jag tycker det är synd att "Skimrande dagar" har förpassats till magasinet och jag hoppas att den någon gång i framtiden ska komma ut i nytryck- det är den värd.

"Jag har drömt en dröm en underbar dröm: om livet och kärleken och döden, om skratt, och tårar, och gott och ont, och alla dessa ting som är jämlika under Himlen, som utplånar alla olikheter.
En underbar dröm, mina skimrande dagar."

Inga kommentarer: