onsdag 10 oktober 2012

Spekulationerna går vidare


Det går inte att öppna en dagstidning dessa dagar utan att mötas av idel förslag till vem som borde/kommer att få Nobelpriset i litteratur. Idag är det en hoper kulturskribenter som får ordet i Svenska Dagbladet. Bland alla "de vanliga kandidaterna" (säger jag, lite vanvördigt) som Murakami, Alice Munro och Philip Roth dök det upp ett namn som jag inte hade hört talas om tidigare. Claire Devarrieux som är kulturredaktör på franska Libération framhåller den sydafrikanske författaren Karel Schoeman.

Karel Schoeman skriver på afrikaans och jag citerar Claire Devarrieux : " Hans romaner, som kretsar kring tillbakadragna människor, har en kärv skönhet och genomsyras av en undergångsstämning."

Jag går härefter in på Amazon för att se vad som går att hitta i engelsk översättning (om alls) och jodå, det finns faktiskt en del titlar att välja bland. Någon svensk översättning har jag däremot inte hittat.

2 kommentarer:

Anonym sa...

I Tyskland, för många år och om och om igen, flera kulturskribenter önska att Bob Dylan skulle vinna Nobelpriset. Men kulturskribenter i många tidningar är "Popdiskurs" skribenter... Jag har läst "chronicles" av Dylan. Lite dålig att läser, ingenting för Nobelpriset, jag tror... "His song texts were very good", yes....

Men varje år de är besvikna över att Dylan inte vinner. Säkert i 10 år nu! Dylan är lite mer "konservativ" nu, flera skribenter tycker om det...

Jag har ingen favorit. Murakami, Dylan, William Trevor, Mo Yan, Nádas läser jag, och flera mer.

Ingrid sa...

Klemperer: Jag känner precis på samma sätt. Sångtexterna är mycket bra- men att Dylan skulle vinna Nobelpriset- nej, det kan jag inte föreställa mig och inte är väl Nobelpriset rätt "forum" för Bob Dylan? Jag kan inte sia och jag har heller ingen favorit- men jag hoppas att någon "okänd" vinner. Det skulle kännas lite extra spännande.... I morgon vid den här tiden vet vi.