måndag 29 oktober 2012

Kära biblioteksmagasin



Hade jag varit poet hade jag skrivit ett ode "ode till ett biblioteksmagasin" och dedicerat det till glömda böcker, slitna böcker, gamla böcker, inte fullt så gamla böcker, udda böcker, ganska vanliga böcker- böcker som kanske står i begrepp att slutligen gallras ut och så till böcker som kanske alltid kommer att sparas. Allt tillsammans på hyllorna.

Idag hittade jag dessa två dyrgripar och visst är de slitna och visst ser de så där lagom patinerade ut.... men de bär spår av läsglädje och läslycka och det är med viss andakt jag bär hem dem.


Till och med stämpeln bär vittne om gångna tider och ve den som idag skulle våga skriva på det här sättet "Skanör MED Falsterbo. Falsterbo vill inte vara MED, Falsterbo vill vara helt fritt och självständigt, så det så. (Förr såg vägskyltarna också ut just så här och det väckte mycket ont blod bland Falsterboiterna). Själv blir jag lätt nostalgisk inför stämpeln och minns det gamla biblioteket här nere (i Skanör- så det så) som var inrymt i den före detta Fiskarstugan (det var inte stort....).

Han Suyins bästsäljande roman (som även blivit till film, en väldigt romantisk sådan, tror jag) har haft många låntagare- och säkert har boken räddats undan förgängelsen för den sakens skull.

Rebecca Wests "En soldat kommer hem" hittade jag av en ren sinkadus- och minsann är den inte utgiven på Trevi förlag och dessutom är den en "Fontänklassiker". Jajamensan !

Jag ska snart försjunka i de här romanerna- en i taget och tas tillbaka till gamla tider..... Tack kära bibliotek för att ni har sparat de här fina böckerna. Jag kan känna historiens vingslag genom sidorna....

3 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

udda böcker är kul Rebecca West låter bekant

♥ Hannele sa...

jo, jag har nog Fay Weldons biografi om henne.

Ingrid sa...

Hannele: Rebecca West är en författarinna som jag inte har läst så där väldigt mycket av och jag blev väldigt glad över att hitta just den här boken på magasinet. Jag ska leta efter Fay Weldons biografi! Tack för tipset!