torsdag 25 oktober 2012

Magasinsfynd


Så var jag därinne igen och rotade runt- på bibliotekets magasin, som numera är öppet för alla och envar. Här döljs de verkliga skatterna och titta bara vad jag hittade: Willy Kyrklunds "Till Tabbas". Den stod under Noa för det är inte en skönlitterär bok utan mera en reseskildring. (Iran). Jag har smygtittat och konstaterar att här blir man sannerligen allmänbildad. Redan första meningen gör att jag får rusa (nåja) till närmsta lexikon.

" Kaukasus, Lermontovs Kaukasus, nakna berg med snöglänsande toppar, fårflott och stolthet, skottet som ekar längs dalen, mustascherna och kinzjalen, snabb den vilda Terek flyter.... och blodets ström från hjärtat blir hastigt sval."


Kinzjaler (även kallade "Asian daggers". (Lånat foto).


Den vilda floden Terek- här flyter den genom Georgien. (lånat foto).

Nicole Avrils biografi över den mytomspunna kejsarinnan Elisabet - eller Sissi- är förmodligen  lite mera lättläst - men icke desto mindre säkert lärorik och jag fastnade för författarens tillägnan- Nicole Avril har skrivit boken till minnet av morfadern:

"Till Francois Ambert- min morfar, död den 20 augusti 1914 vid tjugofyra års ålder- därför att änkehertig Frans Ferdinand, en man som han inte kände, blev mördad i Sarajevo, en stad som han inte kände till, och därigenom gav upphov till ett krig i vilket morfar skulle bli ett av de första offren." Avrils bok är från 1993 och den svenska översättningen kom år 1996.

Nicole Avril är mycket produktiv men inte särskilt många av hennes böcker har blivit översatta. Jag har hittat den här- på danska.( Dora Maar var en av Picassos musor.)

2 kommentarer:

mimmimarie sa...

Nicole Avrils bok om Sissi känner jag inte, däremot har jag två andra böcker om henne i min samling

Ingrid sa...

Mimmimarie: Hon är ett fascinerande "objekt" att avporträttera (både i ord och bild!)