Hon föddes som Rosalie Elisabeth Kuanghu Chow i Xinyang i Henan-provinsen - dotter till en belgisk mor och en kinesisk far. Hon bestämde sig tidigt för att bli läkare - hon blev djupt tagen av allt lidande och fattigdom hon såg i sin omgivning.
Han Suyin (som alltså är ett "nom de plume") fick se mycket av världen och hon reste i Sibirien och i Europa för att återvända till Kina år 1938 där hon gifte sig med en officer i Chiang Kai Cheks armé. Under det kinesisk-japanska kriget arbetade hon som barnmorska i det inre av Kina. Maken stupade sedan (1947) i det kinesiska inbördeskriget.
År 1949 förälskade hon sig i och gifte sig med den australiensiske krigskorrespondenten Ian Morrison- han miste livet i Koreakriget bara ett år senare. Under den här tiden bodde Han Suyin i Hong Kong. Make nummer tre blev Leon F. Comber som var brittisk officer i nuvarande Malaysia.
Under tiden hade Han Suyin börjat skriva på den roman som skulle komma att bli hennes allra mest kända och mest lästa: A Many-Splendoured Thing (Skimrande dagar). Boken kom ut 1952 och den svenska översättningen är från 1954. Berättelsen har klart självbiografiska inslag.
Jag har just nu börjat läsa första delen (det finns fem delar totalt) i hennes självbiograrfi (som även är en odyssée genom Kinas historia) "The Crippled Tree". "The Crippled Tree" (Det förkrympta trädet) täcker åren 1885-1928 och Bertrand Russell sa så här om just den här delen: " During the many hours I spent reading it, I learned more about China than I did in a whole year spent in that country."
Det står mycket skrivet om Han Suyin på engelska här på "nätet" men vill man hitta något på svenska, ja, då går man nog bet. Däremot gömmer bibliotekens magasin (och kanske finns det fortfarande en del av Suyins böcker på hyllorna) åtskilligt läsvärt för den som är intresserad av att bekanta sig med den här författarinnan. Jag tycker verkligen inte att hon förtjänar att hålla till i glömskans mörker. På mitt eget bibliotek finns i alla fall "Skimrande dagar" på magasinet. Den ska snart få komma ut och lufta sig, det lovar jag.
2 kommentarer:
Åtta böcker på svenska (däribland självbiografin) och en på engelska finns det här på biblioteket! Inte illa, nån gallrare som förstått värdet!
Violen: Det var då glädjande. Åtta böcker är verkligen inte illa (och en på engelska dessutom!).En eloge till ditt bibliotek.
Skicka en kommentar