torsdag 4 oktober 2012

The GG:s


Gwethalyn Graham fick GG:s pris både år 1938 och år 1944. Det finns en bok i svensk översättning av henne: "Jord och himmel hög" (1946)


Jag stannar kvar i Kanada för det är ett land som kanske borde få lite mera uppmärksamhet. Ofta känns det som om det ligger där i skuggan av sin store granne i söder.

Ämnet litterära priser är stort och outtömligt och det går inte att räkna dem alla. I Kanada finns det, precis som i alla andra länder, ett flertal av dem. Det största och viktigaste torde väl ändå "Governor General's Literary Awards" vara (The GG:s).

År 1936 var premiärdatum för den här utmärkelsen som i början bara hade två priser ( för skönlitteratur respektive facklitteratur)- och prissumman var 0. Ingenting, nada, zilch. Idag finns det hela sju kategorier (och då både i engelsk och fransk litteratur). Priset har höjts till $25.000. (Jag utgår från att det är kanadensiska dollars).


Den här väl påklädde mannen är Lord Tweedsmuir (1875-1940) och det var han som var initiativtagare till "GG".

Lord Tweedsmuir är mycket mera känd under sitt "vanliga" namn- John Buchan. Jodå, det är just han som skrev "The Thirty-Nine steps" ("De 39 stegen" i svensk översättning.) Till den som händelsevis inte har läst den här spännande romanen säger jag: gack och gör så omdelbart! Det är en spänningsromanernas klassiker och den kan man inte lägga ifrån sig när man väl börjat läsa.

Till dags dato har över 500 poeter, dramatiker, översättare och illustratörer hedrats med detta stora pris - och säkert kan man säga att de har (som priset ska uppmuntra till) bidragit till att få en verkligt kanadensisk litteratur att växa sig stark och levande.

Årets nomineringar kan man hitta HÄR.

4 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Hitchcock är bra.

Ingrid sa...

Hannele: Hitchcock minns jag från TV:ns barndom- då sände man timslånga avsnitt med mycket spännande skräckhistorier. Mycket efterlängtat på lördagkvällarna (barnförbjudna var de säkert de där berättelserna men det var det ingen hemma hos mig som orkade bry sig om....)

♥ Hannele sa...

Hitchcock har gjort De 39 stegen, hittade nyss i mataffären för 10 kr... Mina föräldrar lät mig inte se, eftersom hallå-kvinnan sa att det var barnförbjudet :(

Ingrid sa...

Hannele: Att hitta en Hitchcock-produktion för 10 kronor är ju ett jättefynd! Jodå, jag minns hallåornas varningar... oftast orkade mina föräldrar inte ta striden....