måndag 1 oktober 2012

September månads bästa läsupplevelser


Så är vi där igen- ett nytt månadsskifte. Nu återstår bara tre månader på det här året som har ilat iväg så snabbt, så snabbt. Det är dags för en sammanfattning av förra månadens läsning. Jag väljer i vanlig ordning ut tre böcker- de tre som berört mig mest. Först ut är J.L. Carr's längtansfyllda, vackra och vemodiga berättelse om den där sommaren för så länge sedan då tiden liksom stod stilla och livet tycktes värt att leva igen efter krigets fasor. Året var 1920. "A Month in the Country" är kort och intensiv.

Anna Enquist är en författare som jag länge sneglat på och velat läsa något av. Jag hittade "Hemligheten" på en utgallringshylla på biblioteket- läste och imponerades. Språket är vackert och romanen är som en symfoni.

Rwanda är ett land som härjats svårt genom århundraden och årtionden. Kolonialismens onda spindeltrådar sträcker sig in i våra dagar- "A Sunday at the Pool in Kigali" är en mycket otäck och en mycket viktig roman om det fasansfulla folkmordet i Rwanda år 1994. Inte bara en av månadens bästa, starkaste böcker utan en av årets.

2 kommentarer:

Bokmoster sa...

Ja, hjälp, så fort ett år går ... Tack för fina tips!

Ingrid sa...

Bokmoster: Ja, tiden bara rusar iväg. Du ska själv ha tack för alla boktips!