tisdag 9 oktober 2012

En produktiv författarinna


Mimmimarie har hittat Svenska Dagbladets årsböcker av gammal årgång och hon delar frikostigt med sig av dessa fina fynd- idag är det år 1923 som är i fokus. Det ska bli spännande att få ta del av både författare och världshändelser från gångna tider.

 Bland 1923 års författare nämndes bland många kända namn en kvinna som jag inte hade hört talas om: Annie Åkerhielm f. Quiding. Hon levde mellan 1869 och 1956 och så var hon född i Malmö (uppväxt i ett hus på Östergatan). Givetvis kunde jag inte stilla min nyfikenhet.

Hon arbetade som journalist framför allt för Nya Dagligt Allehanda och som författare. Hennes produktion är riklig och det blev så gott som en bok om året under nära 50 års tid. År 1896 vann Annie Åkerhielm Iduns stora romanpris för "Hvidehus" och för dikten "Bröderna" tilldelades hon Svenska Akademiens andra pris år 1900.

Helt bortglömd är hon inte- för tyvärr drabbades Annie Åkerhielm av "bruna baciller" under 30-talet- hon blev en ivrig förkämpe för nationalsocialismen. I bibliotekens magasin får man söka henne under flicknamnet Quiding och det finns faktiskt en hel del kvar där för den som känner sig hugad att läsa. Själv skulle jag nog välja något från hennes tidigare produktion.

Annie Åkerhielm verkar vara ett kärt "ämne" för diverse universitetsavhandlingar och uppsatser.

Stort tack till Mimmimarie för inspirationen!!

2 kommentarer:

mimmimarie sa...

Så roligt Ingrid att du hakar på årsböckerna och gör kompletteringar. Annie Åkerhielm är också för mig ett helt okänt kort. Hoppas flera dyker upp. Det blir tisdagar framöver som gäller för åsböckerna.

Ingrid sa...

Mimmimarie: Då får jag (och många andra) verkligen något att se fram emot på tisdagarna. Mycket spännande att se vad du kan leta fram ur dessa guldgruvor till böcker!