"Stjärnorna bleknar" är den vackra och lite sorgsna titeln på en självbiografisk roman av den danske författaren Karl Bjarnhof (1898-1980).
Karl Bjarnhof växte upp under fattiga förhållanden och i ett hem som var mycket oharmoniskt. Som ung drabbades han av grå starr och vid 20 års ålder var han nästan helt blind. Trots detta svåra handikapp blev Bjarnhof både författare och musiker (han var bl a organist i Köge).
Bjarnhof (tillsammans med den gode vännen Christian Elling) tog initiativet till bildandet av den Danska Akademien år 1960 och han var dess ständige sekreterare under de första åtta åren.
På mitt läsbord just nu har jag just "Stjernerne blegner" (Gyldendals förlag, 1957) och jag läser med andakt. Den här boken har för övrigt översatts till flera språk (svenska, engelska...).
Här de titlar som finns i svensk översättning av Bjarnhof:
4 kommentarer:
Det är så underbart, jag kände inte Bjarnhof. "Stjärnorna bleknar" finns bara i en gammal tysk översättning: "Frühe Dämmerung" (1958).
Jag läser att förlaget "Kiepenheuer&Witsch" ( som publicerade Böll och många mer) hade förkastad(had not accepted) boken!
Kanske tillfälligheter som en dålig "Lektor" orsakar att författaren inte är känd i Tyskland?
Jag kommer att läsa den svenska översättningen någon gång snart (jag läser "dom där" nu, av Joyce Carol Oates - "en bok för alla - lågpris tack vare statsbidrag". Det var bra! 510 s., 30 kronor, 1998!!)
Nästa gången jag köper fram bokbörsen skulla jag också beställa Bjarnhof.
Tack för din blog, igen :).
Klemperer: Bjarnhof skriver mycket vacker prosa och jag tyckte mycket om "Stjärnorna bleknar". Hoppas att du kan få tag på ett exemplar. "En bok för alla" har gett ut väldigt många läsvärda böcker och till väldigt bra priser! Tack igen för dina vänliga ord!
Sökte på bjarnhof stjärnorna bleknar, som jag minns som en fantastisk läsupplevelse. Är glad att jag hittat din fina blogg med bra bortglömda böcker.
Curious: Välkommen, ska du vara. Tack för dina vänliga ord och ett Gott Nytt läsår önskar jag dig. Jag kommer att fortsätta att göra nedslag i äldre litteratur.
Skicka en kommentar