torsdag 4 oktober 2012

Nya aktuella namn (år 1950...)


En av Göteborgs många spårvagnar- och en av dem har Bengt Anderberg fått låna sitt namn till. (Fotot är lånat).

"När var hur" var namnet på en liten kompakt bok som gavs ut av bland annat Forums förlag under många år. Den innehöll information om det gångna året och lite annat smått och gott. En faktakalender med andra ord.

I utgåvan från år 1950 hade man en rubrik "Nya aktuella namn" och där hittar jag följande:

"Bengt Anderbergs uppmärksammade roman "Kain" handlar om en soldat som deserterar, om en människa som är förstörd av krigets vansinne och inte kan fly från våldet inom sig. Den stundom brutalt realistiska skildringen och användandet av svenska språkets vanligaste "fula" ord blev en chock för många som förut vant sig vid att betrakta Anderberg som en idyllisk författare. Sedan ett bibliotek beslutat icke inköpa boken beskylldes denna i tidningarnas insändarspalter för osedlighet m.m.  Bl.a.  för att skydda den allmänna moralen ivrade en grupp Kainmotståndare för åtal mot Anderberg, dock utan resultat.- Anderberg är född år 1920 och debuterade 1945 med novellsamlingen "En kväll om våren", kärleksberättelser och naturskildringar i en vemodig romantisk-idyllisk ton, som återkom i de fyra följande böckerna, romanerna Fanny och Nisse Bortom (1946), diktsamlingen Fåglar, hans första publikframgång och diktsamlingen Kristofer (1947)."

Naturligvis gjorde allt rabaldret runt "Kain" att Bengt Anderberg blev en verklig kändis på sin tid. Säkerligen såldes det många exemplar av boken också. Jag har inte själv läst just "Kain" men Anderbergs essayer och diktsamlingar kan jag verkligen varmt rekommendera.

2 kommentarer:

Hannele på Hisingen sa...

Kul med namngivna spårvagnar.

Ingrid sa...

Hannele: Det är en trevlig idé- precis som namngivna tågset (Pågatågen har ju fått namn efter kända skåningar).