lördag 13 oktober 2012

Bokhistoria


Akademiska avhandlingar brukar inte direkt vara lustbetonade att läsa- men de kan vara mycket lärorika. Ann Steiners doktorsavhandling i litteraturvetenskap (jag höll på att skriva litteraturhistoria som ämnet hette när jag var ung) handlar om Månadens bok och svenskt  (bok)-1970-tal och har titeln : "I litteraturens mittfåra- Månadens bok och svensk bokmarknad under 1970-talet" (Makadam förlag, 2006).

Det väcker en hel del minnen för mig att läsa - 1970-talet kom faktiskt att innebära väldigt många förändringar för bokindustrin (det var väl nu man kunde börja använda just ordet "industri"). En stor händelse var att de fasta bokpriserna försvann - innan dess fanns inte så stora möjligheter till priskonkurrens mellan de olika bokhandlarna. Nu öppnades dammluckorna och plötsligt kom många fler aktörer in på arenan. Bokklubbarna vädrade morgonluft och "Månadens bok" var nog den som fick störst genomslag. (Månadens bok lever ännu). Där var jag själv medlem ett tag men jag tröttnade snart på att behöva komma ihåg att avbeställa det som inte var lockande.

1970-talet var realismens tid i litteraturen, läser jag. Över huvud taget var 1970-talet "ett samhällstillvänt årtionde" - en del talade förstås om "flum". Jag minns själv inte så noga vad jag läste men i slutet av avhandlingen finns det två listor- dels en som ger en översikt över de böcker som lanserades av Månadens bok  (1973-1979) dels en över Svenska Dagbladets bestsellerlistor "Vad Sverige läser" från 1976-1979. De här listorna ska jag göra nedslag i framöver- jag vill testa mitt minne och så vill jag se om några av de här böckerna "håller än".

3 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Slutsatser i akademiska avhandlingar är ofta läsvärda.

Fyrabarnsmor sa...

1970-talet var gôrtrist, speciellt barnböckerna

Ingrid sa...

Hannele: Jag är ingen större "fan" av 70-talet. Det var grått- och utan konturer. Då var 60-talet betydligt mera spännande.