måndag 23 april 2012

Regionalister

 "January" av Grant Wood

Jag har alltid lockats av "The Midwest"- kanske för att det är så vidsträckt och att man inte vet vad som kan dyka upp där borta i horisonten. Jag har dock aldrig varit väster om Ohio så här finns ett landskap och ett land att upptäcka för mig (när det nu kan tänkas bli). Min svärfar (som var uppväxt i Maine och Massachusetts) blev alltid lyrisk när han talade om mellanvästern "Go midwest girl, go midwest" brukade han säga och varje år såg han till att resa iväg på en tur västerut. Det bästa jag kan göra är att läsa om de här stora vidderna och jag har valt att skaffa en bok om en av de konstnärer som kallas för "regionalist" nämligen Grant Wood (1892-1942). Wood levde större delen av sitt liv i delstaten Iowa.

Här hans mest kända målning "American Gothic". (1930). Om sig själv sa Wood "I am the plainest thing you can find. There isn't a single thing I've done, or experienced that's been even the least bit exciting". Desto mera spännande blev då kanske i stället hans konst. Jag ser i den vilda perspektiv och gåtfulla porträtt. Jo, det är en konstnär jag vill veta mera om....

5 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

jag kanske inte skulle vilja vakna bredvid den gubben...

Ingrid sa...

Hannele: Nej, det kan jag verkligen hålla med dig om :-)

lustigkulle sa...

Tavlans namn är underfundigt - jag tror inte att han var så tråkig som han låter påskina , Wood. Det syftar förmodligen både på det gotiskt spetsbågade fönstret i bakgrunden och på parets något hotfulla uppsyn; gotisk som i "gothic novel".

Bokmoster sa...

Ännu en intressant konstnär. Så roligt att du tar upp dem här!

Ingrid sa...

Lustigkulle: Det finns ett helt kapitel om just den tavlan i min bok- jo, den är "gothic" på många plan, tror jag.

Bokmoster: Grant Wood börjar jag tycka väldigt mycket om och jag är glad för min biografi som innehåller fina illustrationer också.