måndag 2 april 2012

Kate Chopin

Kate Chopin kan inte kallas för okänd även om hon bara fått en enda roman översatt till svenska "The Awakening" ("Uppvaknandet" 1977, Forum). Chopin skrev om kvinnor och kvinnors problem och hon var långt före sin tid. "The Awakening" orsakade skandal på grund av sin frispråkighet vad gäller kvinnors sexualitet- och efter bara några år föll både denna roman och Chopins hela författarskap i glömska. (Chopin dog bara 53 år gammal, år 1904).I slutet på 1960-talet fick Kate Chopin en renässans och idag är det inte svårt att hitta hennes böcker i den vanliga nätbokhandeln. De flesta berättelserna har handlingen förlagd till den fransk-kreolska befolkningsgruppen i Lousiana (Chopin bodde i New Orleans under en stor del av sitt liv).
Jag läste "The Awakening" för många år sedan nu och det är en mycket stark, sorglig och välskriven roman- den är värd många läsare. På min önskelista har jag några av Kate Chopins novellsamlingar. Jag tror också att Ingvar Holm har skrivit om henne i sin essaysamling "De olydigas litteraturhistoria och andra essäer" (Carlssons förlag, 2005)- jag tänker i vilket fall som helst beställa den samlingen på biblioteket. (Jag gillar titeln).


7 kommentarer:

enligt O sa...

The Awakening är fantastisk, men jag har inte läst något mer av Kate Chopin.

Läst, sett & hört sa...

intressant miljö!

Ingrid sa...

Enligt O: The Awakening är verkligen en mycket stark och stor liten roman - jag har heller inte läst något annat av Chopin men beställde faktiskt en novellsamling från Amazon.

Mrs C: Miljön är den dubbel bonus!

Hanneles bokparadis sa...

de olydliga, låter kul

Ingrid sa...

Hannele: Javisst, jag gillar olydigt :-)

Lingonhjärta sa...

The awakening har jag pillat på i bokhandeln många gånger men i och med att jag inte riktigt orkat kolla upp den så har det inte blivit av att jag köpt den. Nu fick jag däremot inga ursäkter längre för att inte köpa den :)

Ingrid sa...

Lingonhjärta: Slå du till bara- om du redan har kikat på boken dessutom. Den är en verklig klassiker och en "stor" bok! Den finns ju i många prisvärda upplagor dessutom.