torsdag 26 april 2012

Tomi Ungerer och Elsass

 Illustratören och författaren Tomi Ungerer föddes i Strasbourg år 1931 och han beskriver själv sin nationalitet som "Alsacisk"- en blandning av både det ena och det andra.... Jag kan varmt rekommendera boken ovan "No Kiss For Mother" som jag köpte för säkert nära 30 år sedan (men den kommer i ny utgåva snart- mycket rolig och lite elak också- är den. Jo, den är väl avsedd för barn- men vuxna barn har också stor glädje av den (och dit räknar jag mig).

Om Elsass (eller Alsace) skriver Tomi Ungerer:" Elsass är som en gryträtt- kelter, franker, romare, alemanner, helvetier, fransmän, tyskar, italienare och judar har alla lämnat sina spår där. Ändå har den här blandningen en mycket stark egen identitet. --- En person från Elsass är verkligen en europé i ordets rätta bemärkelse- han/hon avskyr våld och söker mest av allt fredliga lösningar. Vi har aldrig förlorat ett krig men våra grannar har gjort så- ofta- på vår bekostnad."


På svenska finns (inom kort) den här lilla barnboken som handlar om den mycket finurliga boaormen Kriktor. Den kommer jag nog att försöka få tag på....

Inga kommentarer: