lördag 7 april 2012

"I just couldn't stay away from there- It was Maine"

Maine har allt. I öster det vilda havet som slår med höga vågor mot en klippig, karg kust. I väster finns sjöar och skogar. I norr gränsen mot Canada och vildmarken. Fotot ovan är från en bit av kuststräckan i närheten av Rockport. Jag tog bilden.

Jag är inte ensam om att älska Maine. Konstnären Andrew Wyeth (det var han som yttrade meningen i rubriken till detta inlägg) hade sommarstuga i Cushing och där målade han kanske sina allra vackraste tavlor. På bilden (som är lånad) "The Olson Farm" som kom att spela en mycket stor roll för Wyeths inspiration.


Här är Wyeths i särklass mest kända målning "Christina's World". Christina Olson bodde granne med Wyeth och hans familj i Cushing. Man anar att det är något särskilt med Christina - och så var det också, hon var förlamad i underkroppen och kunde bara röra sig med hjälp av armarna. Trots sitt handikapp lyckades hon ändå, med stor envishet, klara sig själv med mycket. Rullstol vägrade hon att använda - hon tog sig fram krypande. Detta är Christinas värld- man kan betrakta den här tavlan länge och läsa in så otroligt mycket i den- en kvinnas själ, hennes obändiga vilja, ett landskaps oändliga skönhet och ensamhet som förenas med kvinnans ensamhet... ja, tanke följer på tanke precis som det ska vara när man betraktar det som är stor konst.


"Christinas World" finns att beskåda på Museum of Modern Art i New York. Under sommaren 2010 ställdes Wyeths verk ut på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn på Tjörn. (Den utställningen hade jag gärna velat se).

5 kommentarer:

Hanneles bokparadis på Hisingen sa...

ser ut som här på Hisingen...

Bodil Z sa...

Fint inlägg! Bland det sista jag gjorde innan jag flyttade hit var att besöka just den här utställningen på Akvarellmuseet i Skärhamn. En stark upplevelse.

Ingrid sa...

Hannele: Ja, klipporna finns ju även i Göteborg... de är dramatiska.

Bodil: Jag förstår att den måste ha varit något utöver det vanliga, den uställningen. I brist på utställning och verklighet (som jag önskar mig) får det bli ett par böcker om Wyeth....

Petra Rhodin sa...

Håller med Bodil, utställningen på akvarellmuseet var stark.

Ingrid sa...

Petra: Det känns tråkigt att ha missat något så fint...