onsdag 25 april 2012

Sången om Rhône

Blomvass (växer runt Rhône). Lånad bild.

Jag har läst ut den första tredjedelen av Nina Burtons "flodbok" och den handlar om Rhône. Nina Burton läser "Sången om Rhône" av Frédéric Mistral och han skriver om en konvoj av pråmar som tar sig nerför floden (från Lyon) under 1830-talet. Någon pråm går inte att uppbringa så Nina Burton får resa med kryssningsbåt.

Kaptenen på kryssningsbåten tycker att Rhône är en mycket svår flod att navigera på- mistralen blåser och strömmarna och vattenståndet är alltid oberäkneliga.

Här en bild (lånad) från Tain l'Hermitage- och nu är vi mitt i vindistriktet. Jordmånen ger smak åt vinet och jag förstår att det kan kännas som om man dricker historia och "sparad tid" när man smakar på druvans safter.
Jag lär mig också vad en "rouloteuse" är för något. Det är en person (oftast väl en kvinna) som handfållar kanterna på sidenscarfer. (Detta gamla hantverk lever ännu kvar hos t ex Hermès).

De över 30.000 -åriga grottmålningarna i Chauvetgrottan som ligger vid Rhône. Målningen av de här hästarna  är en av jordens allra äldsta... Så mäktigt....

Jag läser om Avignon och Petrarca (han tillbringade mycket tid här). Vid Sorgue lärde sig skalden att fiska röding och kräftor....

Resan går vidare till Arles, van Goghs Arles, och så också till deltat vid Camargue. Ja, det är en så lärorik färd och Nina Burton skriver så initierat och levande om allt hon ser och upplever (med nedslag även i det förflutna).

Nu går resan vidare längs Rhen.

Inga kommentarer: