fredag 6 april 2012

Sarah Grand

Fast egentligen hette hon Frances Elizabeth Bellenden McFall (född Clarke). Sarah Grand var den pseudonym hon tog sig så småningom. Sarah Grand fick ett långt liv- hon föddes mitt under Krimkriget (1854) och gick ur tiden strax efter det att bomberna hade börjat falla (bland annat över hennes eget hem) över London under andra världskriget (1943).

Det här är en författarinna med ett nog så intressant liv - hon föddes i County Down, Irland men hennes föräldrar var båda engelska och när fadern dog (då var Frances bara ett litet barn) flyttade modern med barnen (det var en stor syskonskara) till Scarborough. Lilla Frances var en brådmogen och intelligent flicka men tyvärr fick hon inte den utbildning hon hade förtjänat- det var ont om pengar och allt satsades på bröderna. Flickorna i familjen var det inte så noga med.

Bara 16 år gammal giftes hon bort med en mycket äldre man (23 år äldre) som till yrket var militärläkare. Äktenskapet blev mycket olyckligt och makarna flyttade land och rike kring.

År 1880 började Frances skriva på sin första roman - "Ideala: A Study from Life"- men det dröjde ända till 1888 innan den kunde publiceras (på egen bekostnad). Det hon tjänade på boken sparade hon och så fick hon tillräckligt med pengar för att lämna sin man och flytta till London med sin son (en son hade fötts i äktenskapet år 1871). År 1893 kom så storsäljaren "The Heavenly Twins" (den finns i svensk översättning (De himlasända tvillingarna) som dock är av mycket gammalt datum)- den här romanen orsakade skandal eftersom det stora ämnet i den var syfilis. Hela 20 000 exemplar såldes och boken trycktes upp i sex nya upplagor under det första året.


" The Beth Book" kom år 1897 och det är en självbiografisk skildring av författarens barndom och uppväxt. Jag har läst boken (som getts ut på Virago förlag) och ska skriva några rader om den så småningom.


Sarah Grand var en stridbar kvinna och hon var mycket aktiv i suffragettrörelsen. År 1920 flyttade hon till Bath och hon tjänstgjorde som "Lady Mayoress" i staden flera gånger om.Sarah Grand är en författarinna som förtjänar att tas fram ur glömskans mörker. De är mycket spännande dessa kvinnor som vågade ställa sig på barrikaderna en gång för länge sedan nu.

3 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

låter som en intressant dam

♥ Hannele sa...

Man kan ladda ner henne gratis:
http://www.gutenberg.org/ebooks/28088

Ingrid sa...

Hannele: Så bra! Gutenberg-projektet innehåller nog många bra böcker!