måndag 23 april 2012

Slottet i Schwetzingen


Mycket storslaget och mäktigt ser det ut, slottet i Schwetzingen. (Fotot är lånat). Man hittar det i delstaten Baden-Württemberg som ligger i sydvästra Tyskland (huvudstad:Stuttgart). Slottet uppfördes i sin nuvarande form mellan 1710 och 1716 och det var sommarresidens för kurfursten av Pfalz. Parken är skapad efter fransk förebild. Min lilla reseguide rekommenderar speciellt ett besök i maj månad för då anordnas det festspel här.


Den tyske författaren Joseph von Eichendorff har skrivit om slottsträdgården och han är verkligen hänförd. Han berättar om orangerier och vattenkonst, om breda alléer och blommande videbuskar. Det finns till och med en liten moské i trädgården. Allt är så vackert arrangerat, tycker författaren och han njuter av sin utflykt i fulla drag. Annars är von Eichendorff mest känd för sin korta roman "Aus dem Leben eines Taugenichts" - en romantisk berättelse om att resa (till fots) och om kärlek. Von Eichendorff hör definitivt till romantiken. Boken om dagdrivarens liv tycker jag väldigt mycket om- det är en hyllning till friheten - och till den typ av resande där det är rörelsen som är viktigast- inte målet.

Wem Gott will rechte Gunst erweisen,
Den schickt er in die weite Welt,
Dem will er seine Wunder weisen
In Berg und Wald und Strom und Feld.

Die Trägen die zu Hause liegen,
Erquicket nicht das Morgenrot,
Sie wissen nur von Kinderwiegen,
Von Sorgen, Last und Not um Brot.

Die Bächlein von den Bergen springen,
Die Lerchen schwirren hoch vor Lust,
Was soll ich nicht mit ihnen singen
Aus voller Kehl und frischer Brust?
 
Den lieben Gott laß ich nun walten,
Der Bächlein, Lerchen, Wald und Feld
Und Erd und Himmel will erhalten,
Hat auch mein Sach aufs best bestellt.

(Joseph von Eichendorff 1788-1857)

2 kommentarer:

Bodil Z sa...

Wem Gott will rechte Gunst erweisen,
Den schickt er in die weite Welt,
Dem will er seine Wunder weisen
In Berg und Wald und Strom und Feld.

De här raderna kan jag - i lyckliga stunder - utantill. Jag vet inte hur många gånger jag läst "Taugenichts". Det är min vårbok framför alla andra, fast hit fick jag inte med mig den hur liten och lätt den än är (jag har den i en sådan där gul Reclam-utgåva). Tack, det var en fin påminnelse!

Ingrid sa...

Bodil: Jag har också den där lilla gula utgåvan. Min mamma brukade citera de där raderna för mig (och boken är en enda stor nostalgitripp för mig). Jag tycker väldigt mycket om dagdrivaren....