måndag 16 april 2012

Om kvinnors villkor: Jag läser "Av måneskinn gror det ingenting" av Torborg Nedreaas

Jag minns inte varifrån jag fick inspirationen att läsa "Av måneskinn gror det ingenting", Torborg Nedreaas roman som kom ut 1947 (och som finns i svensk översättning från 1948). Boken blev till en TV-serie i mitten av 80-talet och därför fick den en renässans.

Torborg Nedreaas (1906-1987) är också känd för berättelsen om Herdis i romanen "Musikk fra en blå brönn" och hon har skrivit flera novellsamlingar. År 1972 blev Nedreaas nominerad till Nordiska rådets litteraturpris.

Bergens bibliotek har ställt samman en mycket innehållsrik sida om Nedreaas författarskap.

4 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

Nedreaas känner jag inte till. skamligt så lite man vet om de nordiska grannländernas litteratur. egentligen är det kanske den finska man har mest hum om. Nedreaas tror jag att jag skulle tycka om

Hanneles bokparadis sa...

kul namn på boken

torbjørn hauken sa...

Nedreaas er en flott forfatter,ikke minst er hun flink til å få frm 'det usagte' Novellesamlingen 'Trylleglasset' og romanene 'Musikk fra en blå brønn' og 'Ved neste nymåne', er en slags trilogi om Herdis fra barn til nesten voksen. Det finnes også noveller om H i samlingen 'Stoppestedet'

Ingrid sa...

Mrs C: Jag instämmer- det är dåligt med kunskaperna även hos mig. Nog är det synd. Jag funderar på att investera i en norsk litteraturhistoria (modern litteratur). Jag ska leta.

Hannele: Det är en mycket fin titel. Vacker!

Torbjörn: Tack för rekommendationerna. Jag funderar starkt på att låna hem "Musikk fra en blå brönn. Novellsamlingarna lockar också.