fredag 27 april 2012

Associationsbanor

George Morland (1763-1804) var en engelsk konstnär - känd för sina lantliga motiv. Jag har nu kommit till Themsen i Nina Burtons trevliga bok om de tre floderna (Rhône, Rhen och Themsen). Hon börjar vid källorna även den här gången och snitslar sig därefter framåt mot flodens mynning. Under resans gång hamnar hon i Mapledurham och då klickar det till i skallen på mig- var det inte där Soames Forsyte (i Galsworthys "The Forsyte Saga") bodde på äldre dar? Soames köpte på sig konst och hade en gedigen tavelsamling. I ett av de många avsnitten i TV-serien (som visades i mitten på 60-talet i Sverige och som säkert har gått i repris efter det) köper han en "Morland" föreställande en häst (vill jag minnas). Så fick det bli en bild på en Morland-tavla då. Hundar tycker jag är lite roligare än hästar (som visserligen är mycket vackra djur men kanske lite "opersonliga" enligt mitt förmenande). 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Dina skriverier om Nina Burtons bok har inspirerat mig till att
1. köpa boken
2. låna hennes böcker "Ett svar i 24 skärvor" och "Resans syster, poesin" på biblan.

Hon reser i sina böcker. Också i "Den nya kvinnostaden" är hon på resande fot. Det ger en mycket speciell närhet och livfullhet i hennes essäer.

Ingrid sa...

Lustigkulle: Så roligt att kunna inspirera! Nina Burtons sätt att skriva gillar jag verkligen och jag ska faktiskt ta och låna ett par till på biblioteket, jag också! Flodernas bok pryder däremot sin plats i hyllan nu (och den kommer att tas fram flera gånger till!)