söndag 8 april 2012

Porträtt av författarinnan som ung: "The Beth Book" av Sarah Grand

"The Beth Book" med undertiteln "Being a Study of the Life of Elizabeth Caldwell Maclure A Woman of Genius" var Sarah Grand's tredje roman. Boken är självbiografisk och hyllar den självständiga, kämpande kvinnan.

Det här är en smärre tegelsten på över 500 sidor och man kan dela upp berättelsen i två huvudsakliga delar. Den första handlar om Beths barndom och (korta) ungdom och den andra delen beskriver hennes liv som gift och hennes kamp för frigörelse. Det är inte lätt att hålla läsarens intresse levande när man är så mångordig som Grand och jag tycker att hon lyckas bäst med att skildra Beths tidiga liv. De 300 första sidorna (cirka) flyter på som en klart porlande bäck men sedan grötar det till sig och det blir lite för mycket forsar i det hela.... Grand vill helt enkelt för mycket och hon staplar ämne på ämne och då tappar åtminstone jag lite av intresset även om jag läser på.

Boken startar med den dag då Beth kommer till världen som barn nummer sju i en medelklassfamilj som inte har det särskilt gott ställt.

"She was weak and ill and anxious, the mother of six children already, and about to produce a seventh on an income that would have been insufficient for four. It was a reckless thing for a delicate woman to do, but she never thought of that. She lived in the days when no one thought of the waste of women in this respect, and they had not begun to think for themselves."

Beth kommer heller inte att bli det sista barnet i skaran- men hon tar sin plats på ett alldeles speciellt sätt- hon är brådmogen och rak i sin kommunikation och delar ofta ut sanningar som hon själv inte förstår vidden av. Det blir inte populärt hos modern som har svårt att förstå sitt eget barn. Beth får ofta hårda bestraffningar och tar då sin tillflykt till barnflickan, Kitty.

Fadern (som beskrivs som notoriskt otrogen ) kommer dock att bli mycket fäst vid Beth- men han dör tidigt och så tvingas familjen till uppbrott och flytt till England (från Irland). Det står klart att Beth är mycket begåvad men utbildning är något hon får kämpa mycket hårt för att få- familjens söner prioriteras härvidlag. Beth får en mycket god vän i en äldre släkting , tant Victoria, som hyses in i hemmet (för att få ett extra hyrestillskott) . Relationen mellan Beth och hennes mor är hela tiden spänd och ansträngd - och Sarah Grand berättar med stor psykologisk finess- jag tycker att just avmålningen av modern är en av bokens verkligt starka sidor. Det är nämligen ett mångfacetterat porträtt och författarinnan anstränger sig att förstå- hon försöker undgå att döma och förenkla. Här är inget svart eller vitt utan det hela rör sig på en varierande gråskala.

Relationen till tant Victoria är också mycket ömsint skildrad och Victoria kommer att bli betydelsefull även efter sin död.

En "räddning" för fattiga flickor på den här tiden var att gifta sig till lite pengar- detta öde drabbar också Beth som mer eller mindre tvingas in i ett mycket tidigt äktenskap som är rena katastrofen. Boken slutar dock lyckligt -och -jag kan tänka mig inspirerande när den kom ut 1897.

Jag är mycket tagen av de fina psykologiska porträtten i boken (främst av Beth och modern) och tycker absolut att detta var en både läsvärd och tänkvärd roman. The Beth Book är utgiven av Virago Modern Classics (1980).

Inga kommentarer: