lördag 7 april 2012

Kanada, Tyskland och Frankrike- populärt just nu

Jag kände mig lite extra nyfiken och kollade Amazons bestsellers i hopp om att där kunna hitta något som kunde vara av eget intresse. Tre länder kikade jag lite extra mycket på- först Kanada som jag tycker hade den mest spridda och mest intressanta (enligt mig) listan.

I Kanada läser man Eric Kandels tegelsten om Wien kring år 1900. Här sjöd det av kulturell verksamhet och nya tankar. Freud, Arthur Schnitzler, Gustav Klimt, Oscar Kokoschka och Egon Schiele var alla stora namn under den här tiden. Eric Kandel fick Nobelpriset i medicin år 2000- här har han skrivit en bok som inte bara handlar om hans eget ämne men som berör även konst och litteratur under en mycket intressant epok i Österrikes historia.

Kandel är född i Wien år 1929 och han har sina rötter i det gamla Galizien. Han lyckades undkomma nazisterna genom att fly till USA tillsammans med sin bror (då var han bara nio år gammal). Även hans föräldrar lyckades ta sig ut ur Österrike.

Jag har lagt "The Age of Insight" på min önskelista.

Andra böcker som säljer bra i Kanada just nu är Tatiana de Rosnays "Sarah's Key" och Michael Ondaatjes "The Cat's Table" (den har jag läst och tyckt mycket om).

I Frankrike har man fastnat för Jean-Christophe Rufin och hans historiska roman "Le Grand Coeur" som har handlingen förlagd till 1400-talet. Rufin är läkare (en av grundarna till läkare utan gränser) och författare (och medlem av franska akademien) . Några av Rufins böcker har blivit översatta till engelska men jag har inte hittat något på svenska. Det kanske kommer.

En ny bok av Delphine Vigan är också populär: "Rien ne s'oppose à la nuit".

I Tyskland laddar man ner Grimms sagor så det ryker om det och även Fontanes Effi Briest finns att få i e-boksform (och den säljs bra i den versionen). Volker Ferkau har skrivit en bok om Tyskland som det var under ett par år på 60-talet. "Alles auf Aufgang". Den läser man mycket, verkar det som. (Annars verkar han ha skrivit mestadels böcker i genren fantasy).

Inga kommentarer: