lördag 6 november 2010

Tyskland i fokus


Långa listor är inte särskilt inspirerande-så jag tänkte skriva några ord om ett par tyska författare som jag har uppskattat särskilt.

-

Irmgard Keun har jag ganska nyligen berättat lite om- två böcker av henne har det blivit i höst och de har båda varit stora läsupplevelser. Irmgard Keun skriver om "den nya kvinnan" och håller sig i 20 och 30-talets Tyskland. Weimarrepubliken. "Gilgi- en av oss" och "Konstsilkeflickan" handlar båda om starka och envisa kvinnor som vill gå sin egen väg- som trots svårigheter aldrig ger upp. Både Gilgi och Doris (konstsilkeflickan) utvecklas , mognar och går vidare. Båda böckerna finns att få i tämligen nya svenska översättningar- men då antikvariskt eller via biblioteken.

-

Theodor Fontane- och hans mästerverk Effi Briest. Romanen om Effi som ung och ovetande blir bortgift med en mycket äldre man- en tragisk historia om en tid då valmöjligheterna oftast var små... en roman om dåliga val och deras konsekvenser... om en kvinnas öde.

-

Friedrich Christian Delius med "Porträtt av modern som ung" . (Bildnis der Mutter als junge Frau). En ung tysk kvinna i Rom år 1943 väntar på att föda sitt första barn. Hennes man har kommenderats till Nord-Afrika- vi får följa kvinnans tankar under en dag då hon långsamt promenerar genom den eviga staden. En väldigt vacker bok. (Utgiven av bokförlaget Tranan 2009 - och den finns således fortfarande i lager).

-

För ganska många år sedan läste jag också böcker av Christa Wolf (dåvarande DDR) - nu är hon åter aktuell med en självbiografisk roman "Stadt der Engel"-(kom ut i juni i år)- läs Dan Jönssons recension i Dagens nyheter här. Han kallar boken bl a "ett självrannsakande storverk". Jag känner att jag vill läsa.....

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Porträtt av modern som ung" hamnade i Adlibris kundvagn. Var i Rom i våras det lockar att läsa en bok därifrån. Det här är också bra reklam:

"Friedrich Christian Delius (f.1943) hör till de främsta uttolkarna av efterkrigstidens Tyskland. Liksom generationskamraterna Peter Handke, Thomas Bernhard och Ingeborg Bachman skriver Delius utan någon skiljelinje mellan form och innehåll och med en absolut musikalitet."

Ingrid sa...

Lustigkulle: Jag hoppas att du tycker om boken- jag blev själv mycket förtjust i Delius sätt att skriva (och ämnet). Peter Handke har jag läst för ganska länge sedan- vill minnas att jag tyckte om... "absolut musikalitet"... jo , det lockar....