tisdag 23 november 2010

Om bestseller-listor från när och fjärran




Inte oväntat toppas de svenska bestsellerlistorna (skönlitteratur) just nu av Sigird Combüchens "Spill" och flera böcker av Vargas Llosa finns också där. Vad läser man på andra håll i världen? Jag blev nyfiken och plöjde igenom Amazons sidor (ja, Japan och Kina fick jag hoppa över....).



-



Ken Follett ligger mycket bra till på de flesta håll - det är hans "The Pillars of the Earth"- en tegelsten som berättar Europas omvälvande 1900-talshistoria sedd genom ett antal familjers (från skilda länder) ögon. Ken Folletts bok finns översatt till svenska "Giganternas fall". (Den kommer säkert ut i pocketupplaga).


-

Stieg Larssons böcker toppar också oväntat många listor.

-

I England läser man just nu helst "One Day" av David Nicholls. Jag noterar att Hans Falladas "Alone in Berlin" fortfarande ligger högt på topplistorna (nr 46) och den har varit där i nära ett helt år. Inte illa för en bok med så många år på nacken.

-

I USA läser man förstås George W Bushs biografi- annars slås jag av Mark Twain (också en biografi) som ligger bra placerad.

-

Tyskland? Jodå- Ken Follett... och Kate Mortons "Der verborgene Garten" ("The Forgotten Garden")("Den glömda trädgården"- svensk pocketutgåva finns)


-

Frankrike - här blir det riktigt intressant med tre prisvinnare bland de tio bästsäljande (Prix Goncourt, Prix Femina och Prix Renaudout).

-

På första plats finns "La carte et la territoire" av Michel Houllebecq (vinnare av årets Goncourt-pris) lite längre ner hittar jag "Purge" (Utrensning) av Sofi Oksanen- vinnare av årets Prix Femina och tätt följd av "Apocalypse bébé av Virginie Despentes - vinnare av Prix Renaudout.

På listan återfinns också Katarina Mazettis "Le mec de la tombe d'à ¨côté" (Grabben i graven bredvid).

-

Canada- förutom Stieg Larsson toppas listan av en författarinna med ett norskklingande namn Johanna Skibsrud- och hennes prisvinnande roman "The Sentimentalists". Plats nummer fem intas av "Secret Daughter" av Shilpi Somaya Gowda.

-

Italien har författare som Banana Yoshimoto och José Saramago mycket högt på bestsellerlistorna. Anne Holt ligger också bra till!

2 kommentarer:

Hermia Says sa...

Intressant o rolig omvärldsbevakning! Trevligt få ta del av den...

Det är mycket svenska deckarförfattare på bokborden i Europa. Jag både fnyser och ler åt det när jag ser det på resor. Någon slags stolthet blandat med känslor av att "det finns ju så mycket annat. Så mycket bättre"...

Ingrid sa...

Hermia: Jag tycket att Canadas lista var intressant- lite annorlunda trots allt- och ja... svenska deckarförfattare... det verkar vara närmast en tsunamieffekt av dem- och jag tänker som du... "fnys + lite stolthet" men... det finns annat... och mycket bättre... glädjande då att se Sofi Oksanens bok högt på listorna i Frankrike (även om hon inte är svensk så dock...)