onsdag 17 november 2010

Lovtalad svensk roman


"Minnet, vårt minne, är en förunderlig sak- nyckfullt, opålitligt, skämtsamt, illfundigt, pinsamt, försvagande, tröstande men framför allt- oumbärligt. Vi leva genom minnet, vi leva i minnet, ingenting sätta vi- och det med rätta- så högt som ett gott minne. Hon är vår dagliga oumbärliga tjänarinna och hon blir vår härskarinna. Sviker minnet, träder strax slumpen i kraft. Man lever nyckfullt, man har saker och ting på känn. Nå ja, ibland går det ju även bra på det sättet."
-
Inledningsorden till "Clownen Jac" av Hjalmar Bergman.
-
Jag läser "Lovtal över svenska romaner" av Olle Holmberg (och samtidigt kapitel för kapitel i Hjalmar Bergmans sista roman. ("Clownen Jac" kom ut 1930)

6 kommentarer:

snowflake sa...

Boken som fanns i nästan alla svenska hem på 1980-talet... var den lila eller vinröd... jag har sett dne så många gånger att jag blivit trött bara därför, men det är förmodligen orättvist. ;-)

Ingrid sa...

Snowflake: Mitt låne-ex är mörkblått :-) från bokförlaget Alba (1979). Olle Holmberg gör kopplingar till Erich Kästner (bland andra) - och jag tror att Clownen Jac är mycket läsvärd (men Holmberg säger att det inte är handlingen eller intrigen som är det intressanta... det är "psykologien".

Hanneles bok-paradis sa...

jag har börjat men aldrig läst färdigt..

Ingrid sa...

Hannele: Jag ska börja i sakta mak- det kan nog vara så att jag får ta 25 sidor åt gången...

snowflake sa...

Hoppas den är bra då. Visst var det Stina Bergman som hade Hjalmars aska hemma? I en låda under sängen, eller var det i en vas?

Ingrid sa...

Snowflake- jo ,jag har också läst att Stina förvarade makens aska under sängen. Vet inte vad hon hade stoppat ner den i....