lördag 20 november 2010

Mina bristfälliga bibelkunskaper...

(Målningen är gjord av van Gogh)
Ja, jag känner av dem när jag läser Ocatavia Butler's "Parable of the Sower" (Liknelsen om såningsmannen"). (Jag blev faktiskt "relegerad" från söndagsskolan en gång i tiden och sedan lyckades jag sova mig igenom de flesta kristendomskunskapslektioner i skolan också till råga på allt). Det får jag sota för nu. Vissa minnen har jag i alla fall av framför allt Nya Testamentet.

-

"Hör! En man gick ut för att så. När han sådde föll en del på vägkanten, och fåglarna kom och åt upp det. En del föll på de steniga ställena, där det inte fanns mycket jord, och det kom fort upp eftersom myllan var tunn. Men när solen steg sveddes det och vissnade bort eftersom det var utan rot. En del föll bland tistlarna, och tistlarna växte upp och kvävde det, och det gav ingen skörd. Men en del föll i den goda jorden, det kom upp och växte och gav skörd. Det gav trettiofalt, sextiofalt och hundrafalt igen." Och han sade: "Hör, du som har öron att höra med."(Mark 4:3-9)---

-

"Men de som har tagit emot sådden i den goda jorden, det är sådana som hör ordet och tar det till sig och bär frukt trettiofalt, sextiofalt och hundrafalt."(Mark 4:13-20).

-

Octavia Butler använder sig av just den här liknelsen (som har gett namnet åt boken) i sin dystopi. Den finns där som en ram runt berättelsen som jag inte kan skriva om (känner jag) förrän boken är helt färdigläst. Jag påminns lite grann om Cormac McCarthy's "Vägen" när jag läser- men Octavia Butler skriver med mera hjärta och mera hopp. Jag tycker också väldigt mycket om att fundera kring huvudpersonens, Lauren, tankar kring den religion hon skapar under resans gång. "God is change" återkommer ofta. Jag beklagar verkligen djupt att "Parable of the Sower" inte finns översatt till svenska.

2 kommentarer:

Hanneles bok-paradis sa...

jo, bibel finns i många böcker och filmer, lite allmänkunskap, bibel finns även som serie :)

Ingrid sa...

Jovisst, viss bibelkunskap är nödvändig för att förstå många texter (eller i varje fall få ut det mesta av dem). Jag har en stor familjebibel att titta i- med fina illustrationer av Doré- så det underlättar. Bibeln som serie låter som en mycket god idé.