fredag 12 november 2010

En tysk poet- still going strong

Heinrich Heine (fast han hette egentligen Harry- inte Heinrich) 1797-1856. Av judisk börd men konverterade till protestantismen- född i Düsseldorf och död i Paris där han ligger begraven på Cimitière Monmartre.
-

Poeten med den genomträngande blicken och den skarpa intelligensen- vän med både Marx och Engels- oberäknelig och lojal på en gång. En motsägelsernas man. Hans böcker förbjöds redan på 1830-talet i bland annat Preussen. Hundra år senare brändes de på nazisternas bokbål. Heines ord :"Varhelst man bränner böcker kommer man förr eller senare att bränna människor" kunde inte varit sannare.


-

Här min ilsket gula Reclam-utgåva av Heines "Tyskland en vintersaga" ackompanjerad av Göran Palms svenska variant.

-

Tyskland, en vintersaga skrevs år 1844 och det är en lång verssatir- Heine reser genom Tyskland och skriver ner sina intryck. Pennan är mycket vass. I vers nummer elva till exempel skriver Heine om slaget vid Teutoburger Wald ( där "Herman the German" nedlade tre romerska legioner anförda av Publius Quinctilius Varus. )

-

"Gottlob! Der Hermann gewann die Schlacht,

Die Römer wurden vertrieben,

Varus mit seinen Legionen erlag,

Und wir sind Deutsche geblieben.!

Wir blieben deutsch, wir sprechen deutsch,

Wie wir es gesprochen haben;

Der Esel heisst Esel, nicht asinus (Esel = åsna)

Die Schwaben blieben Schwaben."

-

En länk till en engelsk översättning av den oerhört starka dikten "The Silesian Weavers"- här.


På svenska finns "På sångens vida vingar"- utgiven på Atlantis förlag. För 119 kronor kan man ta del av något av det bästa som världslitteraturen har att erbjuda.


2 kommentarer:

Lustigkulle sa...

Tack,Ingrid,för denna puff för Heine!

Finns Vintersagan i Svensk översättning? Jag får väl spana vid nästa biblioteksbesök.

Ingrid sa...

Lustigkulle: Jo, jag tror att Vintersagan finns i svensk översättning av Hjalmar Söderberg, dessutom, då borde språket vara oklanderligt... Jag tycker väldigt mycket om Heinrich Heines dikter- och så gillar jag hans sätt att se igenom det som är "fånigt och falskt"....