torsdag 25 november 2010

Ett kort besök i den lokala boklådan


Den är förstås mera pappershandel än bokhandel och jag kom ut tomhänt. Det som fick mig att lite haja till var historiehyllan (den är ganska stor- förhållandevis-)- du milde tid vad mycket biografier det har kommit ut över högt uppsatta nazistgubbar . Nej- jag vill INTE läsa om Himmler och/eller Göbbels. Inte heller om Hitler(såvida det inte är Alan Bullock's gamla klassiker). Jag mår faktiskt lite lätt illa bara av att läsa titlarna.

-

Jag läser däremot gärna Hans Falladas bok om denna hemska tid i Tysklands historia- "Jeder stirbt für sich allein" (Alone in Berlin). Jag har inte många sidor kvar och det är en skakande upplevelse att ta sig igenom den här berättelsen. Jo, jag kan tänka mig att "så här var det". Många tankar väcks. Jag kommer att skriva några rader om min läsupplevelse inom kort. Falladas bok förtjänar många läsare- (i England har den fått det i alla fall!).
-
På fotot ovan Sophie Scholl som var aktiv deltagare i mostståndet mot Hitler i "Den vita rosen". Hon tillfångatogs och avrättades- hon blev giljotinerad. Hon var bara 21 år gammal.

Inga kommentarer: