fredag 31 juli 2009
Somliga gillar poesi
Somliga gillar poesi
Somliga,
alltså inte alla.
Inte ens de flesta, bara ett mindretal.
Om man inte räknar skolorna där de måste,
och poeterna själva,
så går det väl två såna på tusen.
-
Gillar-
men gillar gör man också makaronibuljong,
man gillar komplimanger och blått,
man gillar sin gamla sjal,
man gillar att hålla på sitt,
man gillar att klappa hunden.
-
Poesi-
fast vad är poesi för nånting.
Månget vingligt svar
har getts på den frågan.
Och jag vet inte och vet inte och håller mig i det,
som i ett räddande räcke.
-
Ur diktsamlingen "Nära ögat" av Wislawa Szymborska (översättning Anders Bodegård).
Mitt exemplar av boken är ett av många fynd på Bibliotekets vänners utförsäljning här på ortens bibliotek för några veckor sedan.
En bok om döden
-
---
"Mitt i livet händer det att döden kommer
och tar mått på människan.
Det besöket glöms och livet fortsätter.
Men kostymen sys i det tysta"
-
Simone de Beauvoir skriver om sin mors död i cancer. Hur Simone och systern Poupette får stå vid sidan av och se hur modern långsamt tynar bort- dag för dag ofta under svåra plågor. (Boken är skriven 1964 och den palliativa vård som kan ges idag fanns inte då). Simone har konstant dåligt samvete- modern får aldrig veta sanningen om sin sjukdom- vad är rätt och vad är fel? Ska man berätta allt för den sjukdomsdrabbade? Är det bäst att tiga? Ska man operera fastän det bara förlänger och drar ut på plågan? Hur ska man förhålla sig till döden? Boken är mycket intressant och då menar jag på det filosofiska planet- den är givetvis också tung att läsa eftersom den innehåller så mycket mänskligt lidande.
-
Jag delar inte Simone de Beauvoirs syn på döden. Så här säger hon t ex: " Det finns ingen naturlig död: ingenting som händer en människa är någonsin naturligt, eftersom hennes närvaro sätter hela världen ifråga. Alla människor är dödliga, men för varje människa är döden en olyckshändelse och- och även om den är väntad och motsedd med resignation- ett otillbörligt våld."
-
Jag tror att vi människor gör mycket klokt i att bekanta oss med döden - den är oundviklig. Kostymen har redan mätts upp. Det vi kan göra är att utnyttja tiden vi har till vårt förfogande så att vi kan känna att vi levat på ett så gott sätt som möjligt. (ja, det må låta klichéartat men vad annat kan vi människor sträva efter?)
Jag kan dock känna igen en del beskrivningar på sjukvårdsapparaten (och de håller jag med om) "Man fastnar i ett kuggverk, man är maktlös inför specialisternas diagnoser, prognoser, beslut. Patienten har blivit deras egendom: försök bara ta den ifrån dem"
-
Till slut kan jag enas med Simone de Beauvoir i följande: "Antingen man föreställer sig odödlighet såsom himmelsk eller jordisk förmår den inte trösta den som älskar livet och måste dö".
onsdag 29 juli 2009
Nelly Sachs: Samlade dikter
tisdag 28 juli 2009
Jag saknar Jolo.....
måndag 27 juli 2009
Tema-trio barndomsskildringar
Jag börjar med:
1. Tora Dahls "svit" (hela åtta böcker, tror jag att det är) om flickan Gunborg som är trolovningsbarn och först växer upp i fosterhem- (Gunborg är egentligen Tora själv). Jag slukade de här böckerna för många år sedan. Jag har bara en av dem i min egen hylla "I främmande land"- tredje delen -och i den är Gunborg åtta år gammal. Jag tycker så mycket om de här böckerna om Gunborg- de är så innerligt och fint skrivna. "Hon satt i hagen och läste, eller klättrade upp i berget för att få vara ensam, och om kvällarna satt hon på sin stol vid bordet med huvudet stött i händerna och ögonen i boken."
-
2. Harper Lee med "To Kill a Mockingbird". Historien om Scout, hennes bror Jem och pappa Atticus. En barndom i södern (Alabama) på 1930-talet. Hur en liten flicka lär sig förstå världen genom sin kloke far och genom bara att iaktta... en helt underbar bok som också blivit film (och en film som man kan se om många gånger med Gregory Peck i huvudrollen som den sympatiske Atticus.)
-
3. "Jag, Ljung och Medardus" av Hjalmar Bergman. Högt älskad av mig- högläst av "fröken" Gunnel när jag gick i femte klass. Jag glömmer det aldrig. Boken handlar om pojken Love och hans kamrater som givetvis bor i Wadköping. Det är både roligt och tragiskt. En härlig blandning.
"Vad i all sin dar gör Love? "Låt honom vara. Han ber för direktören. Å tänk, å tänk, mumlade flickan. Hon hämtade husan, husan hämtade hushållerskan. Där stodo de alla tre i dörröppningen och jag hörde dem snyta sig och prassla med sina förkläden. Jag var brännhet av skam och vämjelse. Jag skulle ha velat rusa upp och slå dem, men kände mig fastlåst vid pallen. Likvisst var jag inte någon hycklare. Jag mumlade allt starkare och starkare: Vem fan tror på gud? Vem fan tror på gud? Eftersom jag höll munnen hårt inpressad i pallhålet blev det i alla fall ett otydligt mummel. Kanske gjorde jag så med flit, i det jag både ville och icke ville avslöja mig. Något torde de dock ha uppfattat, ty jag hörde hushållerskan säga: "Så underligt han ber, stackars barn"
söndag 26 juli 2009
söndagsenkät från Snowflakes
En författare som är värd mer uppmärksamhet: Eftersom jag precis läst ut en novellsamling av denna författare (som verkligen är så bra...) säger jag: Judith Hermann
En överskattad författare: Björn Ranelid (men det finns många som kan konkurrera här).
En lyckad filmatisering: (av en bok): Grapes of Wrath
En lyckad tv-serie: (baserad på en bok): Cranford (av Mrs Gaskell)
En bok jag lärt mig något av: Siddhartha av Hermann Hesse
En må bra-bok: Vilken diktsamling som helst av Werner Aspenström
En bok jag gärna ger bort till ett barn: Pippi Långstrump eller Lotta på Bråkmakaregatan(för att man får lov att vara olydig)
Av författarna som kommer till Internationell författarscen i höst är jag mest nyfiken på: Olga Tokarszuk
Viborgs sista dagar
Längtans tid (1991) (Välirauha, ikävöinnin aika)
Fortsättningskrigets tid (1995) (Jatkosodan aika)
fredag 24 juli 2009
En dikt en eftermiddag i juli...
Den mindre halvan av världen
torsdag 23 juli 2009
German reading challenge
-
Ingeborg Bachmanns "Malina" har jag precis stoppat ner i beställningskorgen hos Adlibris- kanske blir det "Sämtliche Gedichte" också....
Judith Hermann- "Bara spöken"
Judith Hermann är en ung tysk författarinna. I min hand just nu har jag hennes bok "Nichts als Gespenster" (på svenska: "Bara spöken"- utgiven på Ordfront förlag).
onsdag 22 juli 2009
Tidningsdöden i USA
Jag hittade en lista "100 New England Books"- man kan testa här hur många av dem man läst- (och ge betyg också.)
Poet i New York- Federico García Lorca
tisdag 21 juli 2009
Federico Garcia Lorca- Leonard Cohen
Ingen kan få fram Lorcas intensitet bättre än Cohen.....
Tema-trio spänning
måndag 20 juli 2009
Böcker om rymdens män
Kosmounauter och astronauter.... dagen till ära
söndag 19 juli 2009
En kvartett Olle Hedberg
Blått i bokhyllan
-
Joan Didions "The Year of Magical Thinking och Fatima Mernissis "Dreams of Trespass"
Överst: En kvindes kamp av Harry Söiberg- och den har jag inte läst- tryckt 1938. första meningen i boken :Nu kommer Elefanterna, nu kommer Elefanterna.. (låter nästan som en dålig vits- fast boken kan ju vara bra för det ), Elsa Gress: Fuglefri og fremmed- den har jag heller inte läst men jag har läst annat av Elsa Gress och hon är en (i mitt tycke) god författare. Ann Patchett: Truth and Beauty- om hennes vänskap med Lucy Grealy (den berörde mig djupt).
Bokomslaget till "Ahas Verus död" har just den där vackra klara blå färgen.... ," Stöveln i Ansiktet" (Augustsson/Hansén) handlar om George Orwell, The Housekeeper + the Professor av Ogawa (den tyckte jag verkligen om!) fast den går nog lite i lila... den lilla mörkblå boken i mitten är en lyrikbok- en rumänsk poet: Marin Sorescu "Stege till Himlen"
Noveller, noveller, noveller.....
-
Dorothy Parker.... i "The Collected Dorothy Parker".... vass trut och vass penna. Jag har alltid fascinerats av henne- jag tycker att ett citat på baksidan av min bok sammanfattar bilden av henne ganska bra " she could combine a heartbreak with a wisecrack" (Irwin Erdman).
Av Rabindranath Tagore har jag bara läst lyrik tidigare- det ska bli spännande att läsa noveller också. Den här boken är ett fynd från Bibliotekets Vänners utförsäljning- Tagore för det facila priset av 10 kronor....
Dessutom har jag bunkrat upp med Ursula Le Guins (tips från Snowflakes) "Unlocking the air", Martin A Hansens "Påskklockan och andra noveller" och sist men inte minst "Kärlekens vägar" av Alice Munro.
lördag 18 juli 2009
Intressant artikel om dansk litteratur
Själv tycker jag att både Norsk och Dansk litteratur är tämligen eftersatt i Sverige. Mera strålkastarljus åt väster- tack!
BLM- Bonniers Litterära Magasin- lite nostalgi....
-
och säga om sig sej själv att
brukar alltid,
om nyckeln passade genast i låset
till ett litet välstädat rum där
klockan går precis,
om hjärnan var tapetserad med valspråk
och man hängde sin spegelbild
som tavla på väggen
kunde det vara renhjärtat att tänka solens uppgång
identiskt med rullgardinens.
fredag 17 juli 2009
Böcker på gång....och böcker på väg....
torsdag 16 juli 2009
Vasil Bykau: Veteranen
Mästaren Ma av Willy Kyrklund
onsdag 15 juli 2009
Bibliotekets vänner
Bibliotekets vänner har haft utförsäljning av böcker på biblioteket i min lilla stad. Jag släpade hem en hel kasse... och var ska jag nu få plats med dem....köpte två nya Billy för någon månad sedan och nu börjar det bli knökfullt där med. Ack ja... små problem trots allt.
-
Bland mina fynd: En novellsamling av Rabindranath Tagore (Selected Short Stories), Lyrik -"Nära ögat" av Wislawa Szymborska, Montesquieu "Lettres Persanes", Alice Munro- (en novellsamling) "Kärlekens vägar" och så från Symposiums förlag "Jag behöver ingen gravsten - dikter 1917-1956 av Bertolt Brecht.
-
Jag är mycket nöjd med mina inköp och dessutom hämtade jag den beställda "Mästaren Ma" av Willy Kyrklund. Nu gäller det att få tid att läsa allt också.....
tisdag 14 juli 2009
Tema-trio Frankrike
-
Den fjortonde juli.... Frankrikes nationaldag. Min tematrio kommer att gå i lyrikens tecken. Jag börjar med en ung poet som miste sitt liv under franska revolutionen.
1. André Chénier.
-
O mort! tu peux attendre; éloigne, éloigne-toi:
Va consoler les coeurs que la honte, l'effroi,
Le pâle désepoir dévore.
Pour moi Palés encore a des asiles verts,
Les amours des baisers,
les Muses des concerts;
Je ne veux point mourir encore.
----
2. Mitt andra val blir Guillaume Apollinaire- ytterligare en poet som dog alldeles för ung. Han blev svårt sårad under första världskriget- och så miste världen en stor lyriker- alldeles för tidigt.
-
Le pont Mirabeau
-
Sous le pont Mirabeau coule la Seine
Et nos amours
Faut-il qu'il m'en souvienne
La joie venait toujours après la peine.
Vienne la nuit sonne l'heure
Les jours s'en vont je demeure
-
Les mains dans les mains restons face à face
Tandis que sous
Le pont de nos bras passe
Des éternels regards l'onde si lasse
Vienne la nuit sonne l'heure
Les jours s'en vont je demeure
-
L'amour s'en va comme cette eau courante
L'amour s'en va
Comme la vie est lente
Et comme l'Espérance est violente
Vienne la nuit sonne l'heure
Les jours s'en vont je demeure
-
Passent les jours et passent les semaines
Ni temps passé
Ni les amours reviennent
Sous le pont Mirabeau coule la Seine
Vienne la nuit sonne l'heure
Les jours s'en vont je demeure
--
från "alcools"
-
3. Som nummer tre väljer jag Paul Verlaine. Hans dikter har så mycket längtan, så mycket "själ" i sig. Det går inte att vara oberörd inför Verlaines poesi. Den här dikten användes också i samband med invasionen i Normandie den 6 juni 1944- som "signal" till den franska motståndsrörelsen att "nu var det dags".
-
Chanson d’automne
-
Les sanglots longs
Des violons De l'automne
Blessent mon cœur
D'une langueur Monotone.
-
Tout suffocant Et blême,
quand Sonne l'heure,
Je me souviens
Des jours anciens
Et je pleure;
-
Et je m'en vais
Au vent mauvais
Qui m'emporte Deçà, delà,
Pareil à la Feuille morte.
måndag 13 juli 2009
Baba Yaga
Nätvänlighet
-
Jag har inte bloggat särskilt länge - men jag har bara positiva erfarenheter. Jag skriver bara om böcker och bokrelaterade ämnen (åtminstone försöker jag hålla mig inom de ramarna). Jag tror att bokälskarens värld är en vänlig värld för det mesta. Visst har vi olika åsikter och det kan nog hetta till ibland men debatt stimulerar - "vive la difference".
söndag 12 juli 2009
Enkät från Snowflakes
En dikt på skånska
Di fåste fjeden
-
De va på ättemiddan en sönda härförleden
när pågen to på gålet di aller fåste fjeden.
-
Han hade stått en taga
o hållt i skänkaskaved men tyckte väl: å gå nu
e rent för med aved !
-
Se, knäna va för skrala,o benen sto som triller,
å matterna på gålet va lureda som hiller.
-
Å skammelen va farli å klya på å trö på,
där va de bäst å kryba o ha en hånn o stö på.
-
Men hont han sto å gronga,
å släppte han med näven o gjore så en vänning,
som inte va oäven.
-
Där sto han säl o titta,rätt va de va så gick en.
"De e ett tag, som gör ed"sa ja så mill i blicken.
-
"Mor! skreg ja. "Mor, nu går han,nu borjar pågen trava"
Men då ble pågen tje å´ed å satte se akava.
-
-Å mor fick inte se nåd-skönt hon e rätt förveden
å pågen när han stabba di aller fåste fjeden
Nils Ludvig
-
Skånska- ett hotat språk?
lördag 11 juli 2009
Min läsning på 70-talet
fredag 10 juli 2009
Årens spegel av Johannes Edfelt
Maine- i mitt hjärta
För lite över hundra år sedan steg en äldre kvinna på ett fartyg i Göteborgs hamn- hon var på väg att lämna Sverige för att tillbringa återstoden av sitt liv långt borta i främmande land- Amerika. Kvinnan var min farmors farmor Brita Maria- soldatänka från Ölme i Värmland. Hon hade fött tio barn- sju av dem fick hon se växa upp- och av dessa lämnade fem Sverige för alltid.
Soldatänkan från Ölme kom att få sin sista viloplats i Bowdoinham- Maine- på en liten kyrkogård som heter Brown Point.
-
-
East Grand Lake- Maine.