torsdag 9 juli 2009

Själens regnbåge....



Äntligen har jag den i min hand. Mehmed Uzuns bok: Själens regnbåge. Den har jag längtat efter (och Snowflakes har ökat på längtan!)


Jag läser på bokomslagets baksida "Det här är Mehmed Uzuns storartade litterära testamente. Hans liv ägnades åt att förmedla ett sargat och förtyckt språk åt världen. Hans uppväxt och kulturarv är en stor berättelse om en förföljd författares öde i den moderna tiden. Han glömmer inte det svenska landskapet, dikten och vännerna här. Hans integritet och mod var enastående. (Agneta Pleijel). Nu ska jag sätta mig ner i ett hörn av trädgården och bara njuta av Uzuns ord......

-

I samma bokpaket fanns också Vasil Bykaus bok "Veteranen".

Den är inte lång den här boken- bara 70 sidor- men översättaren (Nils Håkansson) har skrivit en (som det ser ut) mycket intressant kommentar på cirka 10 sidor.
-
Vasil Bykau kom från Belarus (Vitryssland). Jag hoppas att flera av hans böcker blir översatta till svenska. Jag återkommer med rapport om dessa två böcker så småningom.

2 kommentarer:

snowflake sa...

Det blir spännande att höra vad du tycker. Jag blir alltid lite nervös nät jag rekommenderat nånting, att det inte ska passa, men jag tror att detta passar dig.

Ingrid sa...

Jag är helt övertygad om att jag kommer att tycka om "Själens regnbåge" (bara titeln inbjuder ju till läsning.....)