måndag 6 juli 2009

Tema-trio USA

Denna veckas tema-trio från Lyran: USA






Oj... här finns det väldigt mycket att välja på. Det blir svårt!


1. Jag börjar med Kurt Vonnegut och hans "a man without a country". Den här boken är väldigt rolig och bitsk. " I used to be the owner and manager of an automobile dealership in West Barnstable, Massachusetts, called Saab Cape Cod. It and I went out of business thirty-three years ago. The Saab then, as now, was a Swedish car, and I now believe my failure as a dealer so long explains what would otherwise remain a deep mystery: Why the Swedes have never given me a Nobel Prize for Literature. Old Norwegian proverb: "Swedes have short dicks but long memories".
-
2. Som nummer två måste jag välja Henry David Thoreau "Skogsliv vid Walden" Boken handlar om hur Thoreau vistas två år i en skogshydda vid Walden Pond i Massachusetts. Hela konceptet lockade mig mycket när jag först läste boken för sisådär trettio år sedan.
" Människorna har blivit sina verktygs verktyg! Den som i frihet skakade frukt från ett träd, när han var hungrig, har nu blivit åkerbrukare; den som förr stod under ett träd för skydd har nu blivit husägare. Vi tältar ej mera på jorden såsom för en natt, utan vi har slagit oss her där på dödligt allvar och glömt bort himlen" Detta skrev Thoreau i början på 1850-talet.... han skulle väl få stora skälvan om han såg vad vi människor höll på med nu och vilka värderingar som är förhärskande.... Boken är synnerligen tänkvärd. Jag funderar på ett gammalt ryskt ordspråk : "Människan bör inte äga mer än vad hon kan ta med sig upp i ett träd"
-
3. Mitt tredje val: Personal Memoirs av Ulysses S. Grant. Det låter måhända trist och tråkigt med en generals memoarer från framför allt amerikanska inbördeskriget- men boken är mycket underhållande och verkligen skriven med humor. Grant skrev den på sin dödsbädd. Han hade dessförinnan förlorat det mesta av sina tillgångar - han skrev för att rädda sin familj undan fattigdomen- och boken blev en storsäljare så han lyckades över förväntan. Grant var en usel president men han var en bra general (och en skicklig memoarskrivare!)

4 kommentarer:

vixxtoria sa...

Vad intressanta val. Det här är tre böcker som jag i princip inte skulle tänkt två sekunder på innan jag valde bort dem. Jag trodde inte någon läste dem. Är Thoreau bra, eller bara intressant?

Ingrid sa...

Jag tycker absolut att Thoreau är både bra och intressant. Jag tyckte att det var spännande att läsa hur han klarade sig där ute i vildmarken. Vonnegut har en speciell typ av humor- men jag gillar honom- och vad gäller Grant... han kanske är lite udda i sammanhanget men det amerikanska inbördeskriget har haft och har fortfarande så stora återverkningar på det amerikanska samhället - och Grant skrev riktigt bra- han förtjänar att läsas, tycker jag.

vixxtoria sa...

Vet du, jag tycker det är så roligt och spännande att du skriver om böcker som jag inte läst, och inte funderat över att läsa, och som ser tråkiga ut på utsidan. Jag blir så nyfiken, och hoppas jag får leva tills jag blir 150 år, minst, så att jag hinner läsa allting, för just nu hinner jag ju det inte.

Tack! :-)

(Och just nu läser jag Ashenden av Somerset Maugham bara för att du och Snowflake skrivit så vackert om honom.)

Ingrid sa...

Så glad jag blir att läsa dina rader. Glad blir jag speciellt också för att du blev inspirerad att läsa Somerset Maugham! Jag skulle också vilja leve länge länge och hinna läsa många böcker.....