fredag 17 juli 2009

Böcker på gång....och böcker på väg....



Det känns som om jag förbereder för många innesittardagar. Det väntas skyfall nu under helgen (då slipper jag släpa runt på vattenslangen - hurra!) Hunden har dock redan fått sitt andra sommarbad- och doftar svagt av lavendel (från schampot) (inte någon uppskattad doft för hundar som det verkar).

-

Bokhögarna växer- jag har varit på två utförsäljningar (Biblioteket och Bibliotekets Vänner)- sedan har jag varit flitig med "send"-knappen också - till AdLibris, Amazon och Antikvariat.net.

-

I min hög ligger "The Selected Stories of Mavis Gallant"- en författare som jag inte känner till mycket om- namnet har jag hört men det är allt. Nyfikenheten är stor från min sida. "Kim" av Rudyard Kipling ligger också där- Jag är intresserad av "The British Raj" (minns hur jag var helt betagen av serien "The Jewel in the Crown" som gick på svensk Tv på 80-talet. )

-

Olga Tokarczuks "Löparna" beställde jag från AdLibris. På bokens baksida: "Löparna kallas den gammaltroende ryska sekt som inte erkänner någon kyrklig eller världslig överhet, eftersom de båda är i Antikrists händer. Som lär att det enda människan kan göra för att rädda sin odödliga själ och frälsa världen från ondo är att befinna sig i ständig rörelse, aldrig slå sig ner och låta sig inordnas. Att dö namnlös, i främmande land. Att löpa."

-

Jag har börjat på "Wintermörder" av Krystyna Kuhn- en tysk kriminalroman med historisk vinkling! Stort tack till Bokmoster! Boken är mycket spännande- speciellt när lösningen på det hela måste sökas i det förflutna... (fast så långt har jag inte kommit än).

-

Jag väntar på "Kyra Kyralina" av Panaït Istrati (tack för tipset Sören!) och på samma gång beställde jag Nathalie Sarrautes "Innan bilden bleknat" (självbiografi).

(Bildmontage av Nathalie Sarraute )
« Un portrait de moi... Je n'ai jamais fait de portrait dans aucun de mes livres. C'est faux, un portrait. On construit quelque chose autour d'une apparence, on résume la vie qui est immense, complexe, incernable. Tout ce qu'on dit sur nous presque toujours nous surprend, et, généralement, c'est faux parce qu'autre chose de tout à fait opposé apparaît qui est vrai aussi. » Nathalie Sarraute, citée par Pierre Lepape dans Le Monde du 20 octobre 1999.

7 kommentarer:

snowflake sa...

Har du sett att Tokarczuk kommer till Sverige i oktober? På Kulturhuset i Sthlm, som vanligt. Jag har läst två underbara böcker av henne och vill gärna gå och höra henne. Veckan därpå kommer också Jeanette Winterson, så jag får se hur det lyckas att få ledigt etc.

Ingrid sa...

Jag önskar att jag bodde närmare Stockholm - det är där allting verkar hända.... (fast Köpenhamn är så klart inte dåligt det heller). Jag skulle mycket gärna vilja se och höra Tokarczuk. Vilka böcker av henne tycker du om? Är intresserad! Winterson tycker jag också om. Suck.....

snowflake sa...

En heter Daghus, natthus och den andra Gammeltida och andra tider. Den första handlar om en plats i Sudetbergen, vid polsk-tjeckiska gränsen, och utspelar sig i olika tider. Olika berättelser glider in i varandra. Gammeltida handlar om några invånare i en by från första världskriget och framåt.
Egentligen är det inte personerna och handlingen som stannat kvar hos mig, utan känslan av språket om du förstår hur jag menar.

Båda är utgivna av Ariel Skrifter med väldigt fina omslag, enfärgade med en ikonbild i mitten.

Åker du på kulturgrejer i Köpenhamn? Jag älskar Glyptoteket. :-)

snowflake sa...

Förresten, Panait Istrati s namn surrar som en liten mygga i mitt huvud, det känns som att jag läst nåt för länge sen, 25 år eller mer. Vem är det?

Ingrid sa...

Jag förstår precis vad du menar, Snowflake- jag har nämligen smyggluttat i "Löparna"- det blir lite som vävning...
Jag har Köpenhamn som vattenhål men kommer dit alldeles för sällan. Glyptoteket tycker jag mycket om- och bara atmosfären i "Kongens By" är så väldigt livgivande.

Panait Istrati så- när jag läste Hjärtdjur av Hertha Müller började jag leta efter andra Rumänska författare och såg att Sören på sin blogg hade skrivit om Istrati. Jag kände igen namnet (precis som du) men kunde heller inte sätta fingret på vad han skrivit eller vad det nu var "för slags". Jag har aldrig läst något av Istrati men Sören fick mig intresserad så nu har jag alltså beställt "Kyra Kyralina"- väntar med spänning på mitt antikvariska exemplar.

snowflake sa...

Han finns på wikipedia
http://sv.wikipedia.org/wiki/Panait_Istrati

och jag tycker att Familjen Perlmutter låter bekant. Kanske var dte den jag läste. Minns förstås ingenting. :-)

Søren sa...

Kun glad for at kunne hjælpe :-)