fredag 10 juli 2009

Maine- i mitt hjärta



För lite över hundra år sedan steg en äldre kvinna på ett fartyg i Göteborgs hamn- hon var på väg att lämna Sverige för att tillbringa återstoden av sitt liv långt borta i främmande land- Amerika. Kvinnan var min farmors farmor Brita Maria- soldatänka från Ölme i Värmland. Hon hade fött tio barn- sju av dem fick hon se växa upp- och av dessa lämnade fem Sverige för alltid.

-
Soldatänkan från Ölme kom att få sin sista viloplats i Bowdoinham- Maine- på en liten kyrkogård som heter Brown Point.

-

Maine har alltid lockat mig- och så kom jag själv till Amerika- och bodde under några år i det vackra New England. Maine var alltid inom räckhåll- bara ett par timmars körning norrut. Ofta tog vi helgturer dit upp.

-

Maine har gott om utrymme- det känns aldrig packat och trångt (som t ex östra Massachusetts och Rhode Island för att inte tala om Connecticut).


-


-


När jag tänker på Maine och Bowdoinham måste den här mannen få plats... Joshua Lawrence Chamberlain. Professor i bland annat retorik vid Bowdoin college. Chamberlain är en av inbördeskrigets stora hjältar. Vid slaget vid Gettysburg (som nog vände kriget till Nord-staternas fördel) höll Chamerlain och hans 20th Maine den strategiskt viktiga kullen "Little Round Top". (Hade Little Round Top fallit hade Sydstatsarmén omringat Nordstatsarmén)

-




"Stand firm ye men from Maine!"

-


Maine som författarstat: I Bangor bor Stephen King (och han är född i Maine också). Jag har inte läst så väldigt många böcker av honom - hans självbiografiska "On writing" är den av hans alster som jag tycker bäst om.

-


Edna St. Vincent Millay växte upp i Camden (en verkligt mysig liten stad vid kusten).




" All that I could see from where I stood

Was three long mountains and a wood.

I turned and looked the other way,
And saw three islands in a bay"

-
'
Han föddes i Portland (Maine) och studerade vid Bowdoin College.
-

When the bright sunset fills

The silver woods with light,

the green slope throws

Its shadows in the hollows of the hills,

And wide the upland glows.
-

Från "An April Day". Mycket vackra dikter skrev han......
-

East Grand Lake- Maine.

3 kommentarer:

vixxtoria sa...

Spännande läsning. Det låter som om man skulle åka till Maine och/eller New England nån gång. I en av Lilla huset-böckerna (det är antingen Lilla stadien på prärien, eller Gyllene år), så ordnar Lauras mamma en "New England"-kväll tillsammans med övriga kvinnor i den lilla staden. Det tyder på att konceptet och associationerna till NE var speciellt redan på 1880-talet :-)

Stephen King är (ju) väldigt ojämn i sin produktion. Eftersom jag inte är 13 år längre är det inte så mycket som jag uppskattar där längre. Men On writing är en favorit här också. Liksom hans långnovell som heter Sommardåd (den låg för övrigt bakom den fina filmen Stand by me).

Ingrid sa...

New England är väl värt en resa- det är speciellt vackert där på hösten (oktober) då träden skiftar färg.... intressant att höra om New-England-kväll i Lilla Huset etc- jag kanske skulle ta och läsa böckerna (och inte bara glo på TV-serien som går i repris lite här och där ibland). Stephen King är ikke min "favorite" (som man säger i Danmark)- han spottar ut sig böcker non-stop och jag har nog aldrig varit så begeistrad i hans alster- med vissa undantag. "Stand by me" är en jättefin film- jag tycker som du. Jag tror att jag har läst novellen för ett antal år sedan.

vixxtoria sa...

Åh, jag är en riktig höstmänniska. Oktober är min favoritmånad, och jag kan riktigt se ett New England med röda löv framför mig. Bra tips. Om jag nån gång ska dit, så ska jag försöka tajma in hösten.

*går och googlar på vetenskapliga konferenser inom mitt ämne som äger rum i Maine i oktober*