lördag 24 augusti 2013

Städerskan i Chartres


Katedralen i Chartres har blivit en av huvudpersonerna i en bok av Salley Vickers och nog är det en mäktig byggnad... (fotot är lånat)


Här den berömda labyrinten inne i katedralen. Den nämns flera gånger i boken. (fotot är lånat)"The Cleaner of Chartres" (2013) handlar om den gåtfulla Agnès Morel, en kvinna i 40-årsåldern som arbetar som städerska både hos folk i staden och i den stora katedralen. Genom bokens nära 60 kapitel vecklas historien om Agnès liv ut sig som en blandning av både sorgligt och lyckosamt. Salley Vickers saxar nutid och  dåtid och lyckas hålla läsarens intresse vid liv genom hela berättelsen.

Agnès är hittebarn och hon har fått växa upp hos nunnor- hon är tystlåten och stilla- och hon sköter sina egna affärer så gott hon kan. Ingen vet särskilt mycket om henne men hon är omtyckt av de flesta - utom den elaka och inskränkta sladderkäringen Madame Beck.

Romanen är som en mosaik av staden Chartres med katedralen i fokus. Labyrintartat skildrar Vickers människornas öden och äventyr och jag kan inte låta bli att fängslas av Agnès och hennes förflutna. Femton år gammal skickas hon bort från klostret och nunnorna för hon väntar barn- ett barn som hon tvingas lämna bort och som kommer att orsaka ett stort och smärtande sår i Agnés hjärta . Som hittebarn är hon särskilt utsatt och trådarna nystas långsamt upp också kring mysteriet med Agnès föräldrar.

"The Cleaner of Chartres" är både spännande och lättläst och om det kommer en svensk översättning tror jag att den har mycket goda förutsättningar att förgylla många bokcirklar.

2 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

den ska jag definitivt lägga på minnet, Ingrid!

Ingrid sa...

Mrs C: Städerskan i Chartres har en väl avvägd och bra blandning!