torsdag 8 augusti 2013

Cornwall - Lamorna och en tragisk kärlekshistoria


Den här boken kom ut redan år 1995 men har tryckts upp igen med jämna mellanrum och just nu är den i ropet eftersom den har filmatiserats.

"Summer in February" utspelar sig i förra seklets början, de där gyllene åren innan krig och elände förstörde stora delar av Europa och tog död på både människor och förhoppningar inför framtiden.

Platsen är Lamorna, en liten by på Cornwalls yttersta spets- och här har en konstnärskoloni bildats. Havet och ljuset och naturen lockar. I den här gruppen av konstnärer finns den redan kände Alfred Munnings, en excentrisk och egocentrisk ung man med många järn i elden. Gilbert Evans arbetar som "fastighetsskötare" och uppsyningsman för en rik markägare (det är markägaren som ser till att hyra ut till bland andra Munnings)- det är inget alldeles enkelt arbete att sköta dessa affärer och ofta måste Evans (som deltagit i Boerkriget) utöva mängder av diplomati och finess för att inte alla ska råka i luven på varandra. Så anländer ett syskonpar med konstnärsdrömmar: The Carter-Woods. Florence Carter-Wood kommer att ta både Gilbert Evans och Alfred Munnings med storm- och så utvecklar sig ett triangeldrama som kommer att få mycket tragiska följder.

Romanen rör sig långsamt ( i mitt tycke lite för långsamt) och är indelad i fyra delar. Jag är inte odelat förtjust i den här boken för jag tycker dessutom att personerna blir väldigt ytligt tecknade men jag skriver om den ändå eftersom den ger en bild av en tid i historien som är mycket intressant och så inspireras man till att vilja lära mer om de här konstnärerna och deras liv - och framför allt verk.

En riktigt fin bloggsida om den här konstnärsgruppen och om boken (många har blivit mycket mer förtjusta i den än vad jag är) kan man hitta HÄR.

Inga kommentarer: