tisdag 13 augusti 2013

En bortglömd författarinna

 
Hon blev mycket känd för sin skönhet också, Elinor Wylie och nog är porträttet av henne mycket stämningsfullt. Elinor Morton Hoyt ( 1885-1928 och senare gift Wylie) växte upp i ett välbärgat hem i Pennsylvania. Rika föräldrar och materiellt överflöd är ingen garanti för en lycklig barndom och det blev inte så bra för Elinor heller. Hon var en mycket olycklig liten flicka och hon fick rejält med  uppror i sinnet. Hennes liv blev oroligt och växlande- många "affärer" och ett par äktenskap.
 
Mest känd blev hon först för sina diktsamlingar men hon hann även med fyra romaner. Under 1920- och 1930-talet var hon mycket i ropet men sedan försvann hon in i glömskans mörker för att i någon mån återuppstå några decennier senare.


Det är inte alldeles lätt att få tag på hennes böcker idag men om man letar hos nät-antikvariaten så kan man finna. I min hand just nu har jag "The Venetian Glass Nephew", som borde vara mycket gångbar i dessa tider när "fantasy" är så uppskattat som genre, för The Venetian Glass Nephew hör hemma just i den kategorin av romaner. Det här är en slags "Pygmalion- Den sköna Galathea"- typ av berättelse. En man av glas och en kvinna som blir störtförälskad.... då uppstår problem.  Problem som (enligt omslagstexten) Elinor Wylie lyckas komma till rätta med på ett mycket fint sätt.


Här ett exempel på Elinor Wylies diktarkonst. Dikten har titeln "Velvet Shoes" och är tagen från samlingen "Nets to catch the wind" (1921)
 

Let us walk in the white snow

In a soundless space;

With footsteps quiet and slow,

At a tranquil pace,

Under veils of white lace.


I shall go shod in silk,

And you in wool,

White as white cow's milk,

More beautiful

Than the breast of a gull.


We shall walk through the still town

In a windless peace;

We shall step upon white down,

Upon silver fleece,

Upon softer than these.


We shall walk in velvet shoes:

Wherever we go

Silence will fall like dews

On white silence below.

We shall walk in the snow.


 


2 kommentarer:

Jenny B sa...

Hon verkar spännande. Tack så mycket för ditt boktips och för den välvalda dikten, som väckte intresset ytterligare!

Ingrid sa...

Jenny B: Jag blev själv så nyfiken på den här författarinnan.