torsdag 15 augusti 2013

Martinique, Gabon och två verkligt intressanta bokbekantskaper


Joseph Zobel (1915-2006) var en författare från Martinique, den kända ön i ögruppen de Små Antillerna. Mest berömd blev han för sin roman "La rue case-nègres" (Black Shack Alley" på engelska) som kom ut redan år 1950. Boken har också blivit till film." La rue case-nègres" är en självbiografisk berättelse om Zobels uppväxt på Martinique och en kärleksförklaring till mormodern M'man Tine och modern M'man Délia som båda under stora uppoffringar såg till att Joseph fick en god utbildning så att han skulle slippa slita ihjäl sig på sockerrörsfälten. Jag har läst och gripits av den mycket ömsinta och stundtals sorgliga berättelsen om en barndom i största fattigdom men fylld av kärlek. Jag skulle gärna vilja se filmen också.... Tyvärr ser det inte ut som om "La rue case-nègres" har blivit översatt till svenska.


 Via Martinique går så läsandet vidare till Gabon i f d Franska Ekvatorialafrika ( i grönt på kartan ovan). Franska Ekvatorialafrika existerade bara i cirka 50 år mellan 1910 och 1958.


René Maran (1887-1960)  föddes ombord på en båt utanför Martinique och hans födelse är registrerad i Fort de France på just Martinique. René Marans föräldrar var på väg dit från hemlandet, Gabon. Maran tillbringade inte så många år på Martinique utan levde mestadels i Frankrike och Franska Ekvatorialafrika. 

Hans roman Batouala belönades med det prestigefyllda Goncourt-priset år 1921 och det finns faktiskt en svensk översättning. Jag läser själv på engelska och så småningom ska jag skriva några rader om den här boken för den är verkligen värd all uppmärksamhet. Så här sa Ernest Hemingway om Batouala:

" You smell the smells of the village, you eat its food, you see the white man as the black man sees him, and after you have lived in the village you die there. That is all there is to the story, but when you have read it, you have seen Batouala, and that means it is a great novel."

Inga kommentarer: