måndag 5 augusti 2013

May you live in interesting timesNågon påstår att det är den brittiske författaren Ernest Bramah (egentligen Ernest Brammah Smith) som är upphovsmannen till den numera mycket kända kinesiska förbannelsen. Inte vet jag vad som är rätt men kärnfullt och fyndigt är det hur som helst.

Ernest Bramah (1868-1942) var tämligen enstörig till sin läggning och idag är han nog mest känd för sina berättelser om kinesen Kai Lung och hans "irrfärder". Den första boken (som består av korta stycken (noveller) om Kai Lung kom ut redan år 1900. "Kai Lung's Golden Hours" som är avbildad ovan är från 1922 (utgåvorna är många).

Jag blir rejält nyfiken på de här novellerna och eftersom jag inte har tålamod att läsa historierna om Kai Lung på nätet (några finns att hitta på Project Gutenberg) har jag beställt en av samlingarna i bättre begagnat skick.

Här några ytterligare exempel på Bramahs humor och fyndighet:

May you come to the attention of those in authority.

May bats defile his Ancestral Tablets and goats propagate within his neglected tomb!

The manner by which he gained his livelihood consisted in leading a number of blind mendicants about the streets of the city and into the shops and dwelling-places of those who might reasonably be willing to pay in order to be relieved of their presence.

Inga kommentarer: