måndag 5 augusti 2013

Bland gentiana och klockljung (och en del fåglar)


Den här bilden uttrycker frihet för mig- två islandshästar på språng över Skanörs ljung i tidig morgontimma. Ett par joggare i bakgrunden och så öppet landskap ända bort till Ljunghusen.  Oskattbara vyer och oskattbar natur. Något som vi alla måste värna om. Klåfingriga politiker vill gärna se enbart till de kortsiktiga vinsterna och här nere är alla gröna plättar (stora som små) hotade. Nu är Ljungen ett reservat så därför går det väl säkert men strax intill finns det gamla skjutfältet (LV4:s- lika orört och vackert idag som för många år sedan men det var hotat av radhus (eller annan liknande) bebyggelse för inte alltför länge sedan. Då får man vara tacksam för områdets forna karaktär av just skjutfält för det innebär att marken säkert döljer både det ena och det andra av explosiv karaktär och därför kommer det att kosta skjortan (och mer) att sanera. Då uteblir den eventuella profiten och området är inte längre intressant för exploatering.


 Denna tidiga morgon hade ett gäng fågelskådare samlats för att spana in vad Ljungen (och lagunerna utanför) kunde erbjuda i bevingade väsen. Jag är själv inte någon direkt fågelentusiast men jag tycker om natur och fria vidder och jodå, fåglar är vackra och jag tycker om dem som djur men jag kan leva lycklig utan att behöva veta vad de heter.


Skanörs ljung bjuder också på blomsterprakt. Lite obemärkt växer den här lilla vackert blå gentianan bland klockljungen.


Den så kallade stora lagunen. Här kan man under gynnsamma förhållanden vada ända bort till Ljunghusen- fast idag stod vattnet ganska högt så jag skulle nog inte våga mig på den strapatsen.

4 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Ljung och gentiana... sensommar.

Ingrid sa...

Hannele: Ljungen är i full gång- mycket vackert...

mimmimarie sa...

Vackert med öppna vidder.

Ingrid sa...

Mimmimarie: Här nere börjar det bli alltmera ont om dem. Får politikerna hållas kommer näset snart att se ut som en asfalt/stendjungel.