tisdag 10 juli 2012

"Great Irish Writers" No 5


Nummer 5 på Irish Independents lista över stora irländska författare är Edna O'Brien.

Äntligen en kvinna! Edna O'Brien (f. 1930) hörde till min ungdoms favoritförfattare. Jag slukade trilogin om Kate och Baba "The Country Girls", "Girl with Green Eyes" och "Girls in Their Married Bliss" och jag läste dessutom allt annat som jag kunde komma över av O'Brien. Hon var verkligen en stor del av mitt "bok-70-tal".

De här böckerna är klart självbiografiska och det var så O'Brien började sin författarkarriär- med sig själv. Här skildras det katolska Irland på ett mycket ingående sätt. (Inte till sin fördel). Böckerna blev förbjudna på Irland och jag undrar om de inte brändes på sina ställen också- så frispråkiga ansågs de vara. (Idag är det väl ingen som skulle ens höja på ett ögonbryn).

Många av Edna O'Briens böcker finns i svensk översättning men man får nog leta på bibliotek/antikvariat. Jag tycker gott att man kan trycka upp nya utgåvor av "The Country Girls-trilogin"- de böckerna är moderna klassiker (och kommer att bli "vanliga" klassiker också så småningom. Sanna mina ord.

7 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Märklig trilogi för den mittersta delen är inte översatt... Edna O'Brien skriver bra.

Ingrid sa...

Hannele: Oj, så konstigt! Synd på en så bra bok!

♥ Hannele sa...

Girl with green eyes heter den andra delen och jag tror inte den är översatt...

Ingrid sa...

Hannele: Det är allt väldigt synd. Tänk att bryta en trilogi på det sättet.

♥ Hannele sa...

och denna trilogi nämns i svenska böcker, men är inte översatt i alla delar....

enligt O sa...

Tyckte mycket om första delen, men lyckades aldrig få tag på de två andra då det begav sig i början av 90-talet. Nyutgåva, ja tack! Och definitivt på engelska.

Ingrid sa...

Enligt O: Det låter verkligen som om det vore dags för nya (kompletta) utgåvor!