måndag 7 maj 2012

Tysklands äldsta stad

En sommar för väldigt många år sedan nu tillbringade jag och min bästa väninna ett stort antal veckor i staden Trier vid Mosel. Våra föräldrar hade tänkt att vi skulle lära oss tyska och se världen. Så särskilt flitiga var vi nu inte vad gällde tyskan men roligt hade vi i alla fall och när vi nu träffas brukar vi prata gamla minnen. Trier återkommer vi gärna till. (På fotot ovan,( som är lånat) för på den tid det begav sig hade vi bara usla små instamatic-kameror- inte blev det någon större fotokonst via dem....). Som synes har romarna satt sin prägel på staden. (Här genom Porta Nigra- som är ett av nio världsarv som Trier kan stoltsera med).


Så här minns jag torget- visst är det vackert och väl bevarat?

Mosel flyter igenom staden- här ett gammalt foto från 1900. Många promenader gick vi längs med floden.

Ett ungdomsporträtt av stadens store son- alla kanske inte uppskattar honom men hur som helst- det var här han föddes - Karl Marx. Hans historiska betydelse kan man inte underskatta vad man än har för åsikt om hans idéer.

Trier ligger i Rheinland-Pfalz och det är nära till både Frankrike och Luxembourg.

En tysk mening lärde jag mig i alla fall här "Bist du bekloppt oder wat"? (jag tror att det heter "Bist du verrückt" på 'vanlig' tyska.) Jag hade förstås inte så stor nytta av just detta i skolan.....

5 kommentarer:

Bokmoster sa...

Så vackert! Men bekloppt, det var nytt för mig också :)

Vicky sa...

Trevliga språkminnen :) I påskas steg jag upp tidigt en morgon och tog en paus från påskfirandet med en promenad utmed Mosel i min ensamhet, lite längre söderut bara (Malling (Fr). Vackert landskap!

Ingrid sa...

Bokmoster: Jag undrar om det är ett uttryck som är speciellt för den här trakten...

Vicky: Mosel är så vacker.... jag minns den som en stilla och rofylld flod- och vid Trier var det sagolikt....

Lustigkulle sa...

Han var ju en vacker ung man, Karl Marx. Jag har aldrig sett den här bilden förut.

Ingrid sa...

Lustigkulle: Jo, han var riktigt stilig som ung. Jag blev själv förvånad- alla fonton man hittills har sett av honom döljer ju ansiktsdragen väl....