torsdag 17 maj 2012

Promenader i Jalta


Eftersom jag inte kommer att hinna med Karl Schlögels tegelsten om Moskva under år 1937 (Terror och dröm- Mosvka år 1937) bestämde jag mig för att skaffa hans "Promenade in Jalta" i stället -och vid ett senare tillfälle får jag investera i Moskvaboken (för mitt exemplar var en lånebok).

"Promenade in Jalta" handlar inte bara om badorten på Krim utan det är en essäsamling med bilder och intryck från många platser i Öst-Europa-  till exempel Breslau, Czernowitz, Lemberg och Köningsberg. Tyvärr finns inte dessa essayer i svensk översättning (ännu) och det tycker jag är väldigt synd.


Tsarernas tillflykt- Livadia , Jalta. Tsar Alexander II lät bygga det vackra residenset och Jalta var de välbärgades tummelplats under många år.  År 1945 i februari samlades de tre statsmännen Churchill, Roosevelt och Stalin i palatser för att konferera om Europas framtid efter kriget.


Karl Schlögel är en intressant författare som har skrivit många böcker med historiskt perspektiv.  Jag hoppas verkligen att vi kommer att kunna läsa mera av Schlögel här i Sverige. Flera översättningar, tack!

Inga kommentarer: