lördag 26 maj 2012

Nyheter- i svenska översättningar

Äntligen, säger jag igen, för nu kommer en samling av Joseph Roths noveller ut i svensk översättning. Hett efterlängtade "Kejsarbysten" (ett mästerverk) bland andra- och givetvis lägger jag den här boken på min önskelista. Det är trots allt bättre och enklare att läsa på eget språk- men jag skrev ändå lite om just "Kejsarbysten" för ett tag sedan här på bloggen. Atlantis förlag ger ut. Det ska vi vara mycket tacksamma för.


Den svenska omslagsbilden till A.B. Yehoshuas "Friendly Fire" hittade jag inte så det fick bli den engelska versionen som illustrerar här. Den svenska titeln är "Vänskapseld" och det är inget vänskapligt alls över det här skjutandet. "Friendly Fire" läste jag för några år sedan och jag har skrivit om boken HÄR. Brombergs förlag ger ut. Den här romanen är omistlig. Jag föll nästan i trance under läsningen av den och läser mycket gärna om på svenska.

Bonniers ger ut nya pocketklassiker i höst och Francoise Sagans "Bonjour Tristesse" är en av dem. Den tänker jag inte missa även om jag har läst den förut. Den blev snabbt en kultbok och orden bevingade (och inristade på min skolbänk i gymnasiet- det brottet är preskiberat nu och bänken är ändå utslängd för länge sedan). Truman Capote och George Eliot finns också representerade i samma utgivningsblock. För cirka 40 kronor kan man bli ägare till en väldigt fin klassiker! Inte illa.


Tranans förlag har alltid intressanta utgivningar. "Den gyllene cikadan"  av Wu Cheng'en lägger jag också upp på min önskelista.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vilka kanontips! Bonjour tristesse ska nu äntligen bli läst. Bra till Lyrans klassikerutmaning.

Ingrid sa...

Lustigkulle: Jag ska nog köpa både Bonjour Tristesse och George Eliots "Bror och syster" i klassikerserien. Visst är det roligt att sådana böcker kommer i nya utgåvor.

Anonym sa...

Bror och syster har jag läst - vad jag minns av den är att samhällsskildringen är bättre än personskildringen. Det är en bok om makt och maktmissbruk. Den tillhör ju dem som man "ska ha läst" - du kanske tycker bättre om den än jag

Bokmoster sa...

Aha, nu såg jag! Egen eld, blev det visst till sist ... Att den är omistlig låter mycket lovande :)