tisdag 22 maj 2012

The Twin av Gerbrand Bakker

"Långsam, melankolisk, meditativ och rörande". Så beskriver en litteraturrecensent nederländske Gerbrand Bakkers debutroman, den roman han vann "The International IMPAC Dublin Literary Reward" med.

Omslaget speglar innehållet mycket väl- här handlar det om livet på landet och ett liv som inte kommer i närheten av "vimlets yra".

Vi möter Helmer van Wonderen och det är tidigt 2000-tal. Helmer sköter föräldragården och han bor ensam med sin åldrige och skröplige far. Kor, får och åsnor finns i ladugården och på fälten- (åsnorna är Helmers älsklingar och de omhuldas extra mycket).

Berättelsen vandrar mellan nutid och dåtid och undan för undan lättas det på förlåten och vi får veta mer och mer om Helmers tidiga liv, hans tankar, hans hemligheter och hans förhoppningar. Helmer är en bitter man- han har fastnat i kravfällan. Brodern Henk som var hans enäggstvilling dog endast 18-årig i en bilolycka och så tvingades Helmer att bli bonde (han som hade börjat studera vid universitetet). Henk var faderns favorit och det var han som skulle ta över gården så småningom- gifta sig och föra släkten vidare. Alla dessa förhoppningar kom på skam den där vinterdagen för 40 år sedan.

Helmer bär på agg och hat mot sin far och han flyttar upp honom på husets övervåning- och isolerar honom därmed totalt från allt - från sitt lilla sovrumsfönster betraktar fadern dagligen en kråkfågel och det blir hans enda nöje.

Henks flickvän Riet (som var den som orsakade den bilolycka som tog Henks liv) hör av sig och så anländer plötsligt Riets tonårige son till gården. Livet ändrar sig för Helmer och han tvingas "tänka till" och göra en del ändringar i sitt liv.

Jag tyckte mycket om den här romanen- främst då skildringen av Helmer och hans ensamma liv - och de orsaker och verkningar som kan föregå och bli följden av de olika val vi gör i livet. Jo, det går långsamt- "The Twin" är inget för den som gillar "action" och snabbt skiftande handling, men om man uppskattar det stilla flödet.... det lilla i det stora- då är detta rätt bok.

Tyvärr finns ännu ingen svensk översättning (men norsk, dansk och finsk....)

Bokmoster har också läst- och gillat (mycket!).

2 kommentarer:

Bokmoster sa...

Vad kul att du tyckte om den, Ingrid! Du vet ju att jag gör det :)

Ingrid sa...

Bokmoster: Det är en underbar bok och jag skulle ju ha länkat till din blogg- det gör jag nu.