lördag 26 maj 2012

Veckans nytillskott


Det är väldigt trevligt när den lilla gula postbilen stannar till vid min brevlåda och lämnar små paket efter sig. Under veckan har det samlats en ny liten läshög. Varje bokälskare vet att det gärna bildas en jättehög till slut av alla inköp (det är så svårt att låta bli 'send'- knappen....).

"I Am a Cat" är en japansk klassiker av Soseki Natsume. Katten, som saknar namn, observerar och berättar om människan och hennes natur. Med klös. Katten gjorde sin debut i det litterära magasinet "Hototogisu" mellan 1905 och 1906. Från början hade Soseki inte tänkt att skriva mer än en berättelse men hans inlägg blev så populärt att han lät katten fortsätta med sina filosofiska betraktelser.

"Blood Knots" handlar om fäder, vänskap och konsten att meta" - väldigt mycket om det senare. Nej, jag fiskar inte själv men om det är något jag kan förstå så är det känslan av ro och närheten till natur när man sitter- antingen i strandkanten eller i en liten eka- och metar i stillhet. Fiske är som att komma rakt ner till mänsklighetens rötter på något sätt. (I min familj har fiskandet gått som en röd tråd- på båda sidor.) Luke Jennings växte upp på 60-talet (i Sussex) och han förtrollades tidigt av floder och sjöar i landskapet omkring honom. Att meta lärde han sig helt själv med hjälp av böcker från biblioteket och senare fick han mentorer. "Only by searching beneath the surface can we connect with our own deep histories".

Carol Shields skrev jag lite om för någon vecka sedan. Jag ska försöka att läsa de böcker av henne som jag har missat.

Hos Nille på bloggen Nilles litteratur hittade jag den franska klassikern "Les rois maudits" (De förbannade kungarna) som är utgiven i sju delar. Den första delen "Le roi de fer" handlar om Philip IV , tempelriddarorden och påven Clemens V.  Jag läser på franska för Nille har sagt att språket inte är alltför svårt och då vågar jag mig på ett försök. (Jag läser alldeles för lite på franska för övrigt).


Ja, och så har jag ytterligare en bok av Carol Shields att läsa... "Happenstance" en roman i två delar- berättelsen om det gifta paret Jack och Brenda Bowman. Först Jacks historia och sedan Brendas. (Boken kom ut år 1980)

Inga kommentarer: