söndag 20 maj 2012

Kusligt och mycket verklighetsnära

Han visste vad som komma skulle- Joseph Roth. "Spindelnätet" är en gastkramande och mycket svart och bitvis otäck roman. Boken är skriven under 20-talet och Weimar-republiken var ute på sina första stapplande steg -mycket stapplande (och stapplande förblev de).

Joseph Roth skriver här om den nya tiden som är på väg att bryta igenom- en tid av hänsynslöshet, nationalism, skrupellöshet och allt det snaskiga som försiggår i kulisserna. Vi får möta fänrik Theodor Lohse- en ömklig typ som undan för undan blir allt starkare i en tid där mörksens krafter kunde växa ohämmat. Lohse är en man som inte tycker om någon eller något och han skyr inga medel för att komma till makt och "ära". Han saknar fullständigt det som kallas vanlig anständighet- och hans väg till makten (för där hamnar han så småningom) kantas av lögner och inställsamhet- till och med av mord.

I slutet av boken lyckas Lohse hitta en kvinna av "bättre familj" som dras till hans maktsträvanden och går med på att gifta sig med honom. Så här skriver Roth om bröllopet och det är en passus som jag har strukit under med tjocka streck (i blyerts förstås).

" Det var ett europeiskt bröllop, här gifte sig en som dödat utan syfte och arbetat utan själ, och han ska avla söner som kommer att döda på nytt, som kommer att bli européer, mördare, blodtörstiga och fega, krigiska och nationalistiska, blodiga kyrkobesökare och ivriga tillbedjare av den europeiska gud som råder över politiken.".Det är svårt att förstå att den här romanen kom ut redan 1923. Joseph Roth förutspådde med kuslig fingertoppskänsla precis vad som komma skulle. "Spindelnätet" är en mycket spännande bok som förmodligen aldrig kommer att sakna aktualitet- tyvärr. Ruin förlag har gett ut. Översättningen är gjord av Staffan Vahlquist som också har skrivit ett efterord.


Inga kommentarer: