onsdag 2 maj 2012

Om kvinnors villkor: Jag har läst en roman av Lillie Devereux Blake


Lillie Devereux Blake (1833-1913) blev snabbt bortglömd som författare. Ändå hann hon publicera sju romaner och många noveller och essayer, dessutom var hon mycket aktiv i kvinnorättsrörelsen (USA) under en stor del av sitt liv. Då är det desto mera glädjande att det nu går att få tag på i varje fall några av hennes alster i nytryck. Jag har läst romanen "Fettered for Life" som kom ut för första gången år 1874- och tyvärr kan man nog påstå att en hel del av det som står skrivet här är skrämmande aktuellt ännu.

"Fettered for Life" handlar om den unga, spirituella och "framåt"  Laura Stanley som kommer till New York för att söka lyckan. Redan första kvällen går det galet och hon måste övernatta i polisarresten. (Hon vägras nämligen husrum för att hon reser som "ensam" kvinna. Det går minsann inte för sig, det är suspekt. En mycket skrupelfri domare försöker värva Laura till sitt "harem" men hon går inte i fällan. Hon får bistånd från oväntat håll av en kvinnlig läkare som upplåter sitt hem och som dessutom hjälper Laura att skaffa inkomster genom privatundervisning i teckning. (Laura har konstnärliga anlag).
 Vi får följa Lauras väg genom den första tiden i storstaden- och vad hon ser och vad hon möter skildrar kvinnans villkor i allra högsta grad. Den här boken är synnerligen pedagogisk och man ska inte läsa den med våra "modernare" ögon för då kan man tycka att det är ibland bli väldigt övertydligt. Låter man sig däremot tas tillbaka till förra sekelskiftet går det alldeles utmärkt att följa Lauras väg med bekymmer och även en del glädjeämnen. Det är, kan man säga, en resa i alla de hinder och alla de fördomar som mötte en kvinna vid den här tiden.

Trots sina nära 400 sidor är boken mycket lättläst och kapitlen är föredömligt indelade och väl avvägda. Lillie Devereux Blake har genom sin berättelse om Laura Stanley lyckats mycket väl med att visa ett samhälle fyllt av orättvisor och kvinnoförtryck på massor av olika nivåer. På sin tid måste "Fettered for Life" har varit en verklig brandfackla och ett mycket viktigt inlägg i debatten om kvinnors rättigheter. Sammanfattningsvis kan jag säga att jag är mycket nöjd med att ha stiftat bekantskap med Lille Devereux Blakes författarskap.

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Låter som en intressant bok...

Ingrid sa...

Hannele: Det känns som om den här boken var väldigt viktig på sin tid- och det är den fortfarande. Väl värd att läsa.