lördag 5 maj 2012

Nya utgivningar våren 2012

Thorén & Lindskog är ett litet förlag som specialiserar sig på modern tyskspråkig litteratur i svensk översättning. Sådana förlag ska man vara rädd om för de öppnar nya världar åt oss läsare. Jag har hittat flera böcker som jag tänker läsa (och jag väljer ut tre "specialare").

Först ut för mig blir säkert Sabrina Janeschs "Kattbergen" som verkar vara en mycket spännande familjehistoria som går långt bakåt i tiden och hamnar i bland annat Galizien och det gamla Habsburgska riket.


"Small World" har blivit översatt till 40 språk, läser jag, och så har den blivit till film också med ingen mindre än Gérard Depardieu i huvudrollen. Här hamnar vi i Schweiz och boken tar upp så svåra ämnen som Alzheimers sjukdom (bland annat). Om Suter har jag inhämtat att han är född i Zürich (1948) och hittills har han kommit ut med fem romaner. Han är numera bosatt i Spanien och Guatemala.

Uwe Timm tror jag är bekant för många bokälskare tack vare just Thorén & Lindskogs utgivningar. Nu kommer berättelsen om en vänskap -"Vännen och främlingen" - och vännen är Benno Ohnesorg- den unge mannen som sköts till döds år 1967. Jag har läst boken på originalspråket och jag känner stor glädje över att den nu även finns på svenska. Det är ett så vackert vänporträtt han gör här, Uwe Timm.

Det kommer att bli en mycket spännande bokvår/sommar- det är då ett som är säkert!!!

3 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Små förlag ska man vara rädd om.

P.S.
jag har en liten utlottning.

mimmimarie sa...

Uwe Timms bok är jag definivt sugen på efter att ha läst de andra två av honom som finns i svensk översättning.

Ingrid sa...

Hannele: Det är de små förlagen som vågar! (och nu ska jag kolla din utlottning!)

Mimmimarie: Jag tycker också väldigt mycket om Uwe Timms sätt att skriva.