tisdag 8 maj 2012

Det handlar om Vietnam

Duong Thu Huong (född 1947) överlevde Vietnamkriget. Hon var aktiv på Nord-Vietnams sida och tillbringade åtskilliga år i djungeln under mycket svåra och farliga omständigheter. Hon har skrivit många böcker men idag är hon inte älskad av den vietnamesiska regimen och hon satt till och med fängslad ett tag för sina åsikters skull. Hennes böcker är förbjudna i Vietnam och de måste därför ges ut i andra länder. Jag kan inte hitta något alls av henne på svenska men på engelska (och andra språk) finns det gott om litteratur. Idag bor Duong Thu Houng i Frankrike. "Paradise of the Blind" har jag raskt lagt upp på min önskelista.


Bao Ninhs "Krigets sorg" finns i svensk översättning men jag hittade boken en gång i Köpenhamn så för mig blev det läsning på danska. Det är en mycket välskriven bok och på sin tid var den väldigt omskriven eftersom Bao Ninh skrev om sina egna erfarenheter som soldat i den nordvietnamesiska armén mellan 1969-1976.

"Bjergene og junglen er gennemvaedet og tröstelös. Våde traeer. Stille jungle. Hele dagen og hele natten damper det af vand. Et hav af grönlig tågedamp over junglens taeppe af rådnende blade."

Jag har också läst ut Camilla Gibbs "The Beauty of Humanity Movement". Den var omöjlig att släppa och det var nästan så att jag ringde återbud till tandläkaren för bokens skull- men jag fick ju slita mig... och läsa färdigt när jag kom hem. Väldigt praktiskt visade det sig vara också för i tandläkarstolen glömde jag bort allt vad salivsugar och andra instrument hette- jag tänkte bara på hur romanen skulle kunna sluta. Det kallar jag för berättarkonst (av Camilla Gibb). ("The Beauty of Humanity Movement" tilldrar sig helt i Vietnam- av idag- men med åskilliga tillbakablickar.)

Inga kommentarer: